Hírek

2006.06.16. 07:00

Havi nyolcezret veszít a lakosság

Az átlagkeresetűeknek közel nyolcezer forintjukba kerül majd havonta a Gyurcsány-csomag. Elemzők szerint a megszorító intézkedések kétharmadának a lakosság issza meg a levét.

Tóth Marcella

A megszorítások hatására már szeptemberben csökken a nettó bér, magasabb lesz a gáz és villanyszámla, több pénzt kell majd élelmiszerre kifizetni. Ha valaki ezen felül nem hagy fel a káros szenvedélyeivel, annak még mélyebbre kell majd ősztől a zsebébe nyúlnia. Annak jártunk utána, hogy mindez egy átlagos fizetésnél mennyi többletterhet jelent.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az aprópénzt is jobban meg kell becsülni jövőre, hogy ki lehessen gazdálkodni a megszorítások miatti többletkiadásainkat
[/caption]Az idei év első negyedévében az átlagos bruttó kereset 171 ezer forint volt, ebből pedig 112 ezer forint nettó fizetést lehetett hazavinni a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Szeptembertől a munkavállalók által fizetett egészségbiztosítási járulék mértéke két százalékponttal, hat százalékra emelkedik. A munkavállalói járulék a jelenlegi egy helyett másfél százalék lesz. Ez azt jelenti, hogy a nettó kereset szeptembertől 2,5 százalékkal csökken, azaz több mint havi négyezer forinttal kevesebből lehet majd gazdálkodni.

A jövő év januárjától további egy százalékkal többet kell majd a fizetésből átengedni az állami költségvetésnek, ugyanis ekkortól ismét emelkedik az egészségbiztosítási járulék. Emiatt pedig újabb 1 700 forinttal marad kevesebb az átlagos kereső pénztárcájában. Ezt némiképp ellensúlyozza az, hogy jövő januártól a személyi jövedelemadó 18 százalékos sávhatára 1 millió 550 ezer forintról 1 millió 700 ezer forintra emelkedik.

A KSH adatai szerint egy átlagos polgár mintegy tizennégyezer forintot költ havonta ennivalóra. Szeptembertől a tizenöt százalékos áfakulcs húszra emelkedik, az élelmiszerek pedig ebbe a sávba tartoznak. Az öt százalékpontos áfaemelés megközelítőleg 4,3 százalékkal emeli az árakat. Ha feltételezzük, hogy továbbra is ugyanannyit költ az illető ennivalóra, akkor a havi hatszáz forinttal fizet majd többet a boltokban. Ez a számítás nem veszi figyelembe az inflációt, amelyet az élelmiszerek esetében igen nehéz megbecsülni. Az idényjellegű zöldségek és gyümölcsök ára például nagyban függ attól, hogyan alakul az időjárás.

A gázért augusztustól átlagosan harminc százalékkal kell majd többet fizetni. Évi ezerötszáz köbméter fogyasztásig várhatóan ennél kevésbé, háromezer köbméterig viszont ennél nagyobb mértékben emelkedik az ár. Az egyfős háztartás esetében ez havi hatszáz forint többletet jelent. A villamos energia tizennégy százalékkal lesz drágább a nyár végétől, ez havi négyszáz forinttal növeli a költségeket. Ebbe az adósávba tartozik a víz- és a csatornadíj, a személyszállítás, a munkahelyi és iskolai étkezés, valamint az éttermi kiadások is. Ez még további ezerötszáz forinttal növeli az átlagpolgár kiadásait.

A jövedéki termékek adója is emelkedik. A cigarettáé szeptembertől 5,7, míg a jövő évben további két alkalommal 2,7-2,7 százalékkal. A bor kivételével az összes alkoholtartalmú ital jövedéki adója hét százalékkal lesz magasabb ősztől. Egy átlagpolgár hozzávetőlegesen havi 2 300 forintért hódol káros szenvedélyének, ez az összeg a jövőben négyszáz forinttal is több lehet.

Az OTP Bank elemzőinek kalkulációi szerint a megszorító intézkedések kétharmada a lakossági jövedelmeket csökkenti, átlagosan mintegy hat százalékkal. Az elemzők szerint emiatt 2,5-3 százalékkal csökkenhet a fogyasztás. A gázár, az áfakulcs és jövedéki adók emelkedése miatt már ebben az évben jelentősen emelkedhet az infláció. Az idei év végén öt, míg 2007-ben a hét százalékot is elérheti.

Akár duplájára is emelkedhet a gépjárműadó

A jövő év elejétől a súly helyett az autó teljesítménye lesz a mérvadó az gépjárművek adóztatásánál. A közteher a gépjárművek értékét követi majd, a fiatalabbak után többet, az öregebbekért pedig kevesebbet kell majd fizetni. Az adót a kilowattban mért teljesítmény alapján határozzák majd meg. Új kocsiknál minden kilowattra háromszáz forint jut, ez egy lóerőre 220 forintot jelent. A tízéves autóknál azonban már ennek harmadából megúszható az adófizetés. A tulajdonosváltásnál is emelkednek a költségek: a gépjármű átírásának illetéke 20 százalékkal nő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!