Hírek

2006.06.02. 15:16

Elődeik szerszámait másolták a hobbitok

A szerszámhasználat képességét az intelligencia egyik fő ismérvének tekintik a kutatók. A Flores szigetén talált „hobbitok” is rendelkeztek ezzel a képességgel.

BAMA

Valószínűleg elődeik szerszámait másolták az óceániai Flores szigetén talált törpe-ősemberek, akiket csak hobbitnak neveznek J. R. R. Tolkien nagysikerű regénye nyomán. A 2004-ben feltárt Homo floresiensis csontjai közelében nagy mennyiségű – törpe méretű – kőszerszámot is találtak a kutatók.
Egyes elméletek szerint kis agyméretük miatt a hobbitok nem voltak elég intelligensek ahhoz, hogy szerszámokat használjanak, vagy készítsenek, de az eredeti lelőhelytől mintegy ötven kilométerre felfedezett Mata Menge temetkezési helyen talált új leletek más megvilágításba helyezik az elméleteket.
Adam Brumm, az Australian National University in Canberra kutatója a helyszínen több mint nyolcszázezer éves kőeszközöket talált, melyek meglepő hasonlóságot mutatnak a Flores szigetén élt hobbitok szerszámaival, annak ellenére, hogy a hobbitok még a geológiai mérce szerint legutóbbi időkben is járták a szigetek erdeit. A részletes vizsgálatok azt igazolták, hogy a szerszámokat éppen olyan technológiával állították elő, mint a hobbitok szerszámait hétszázezer évvel később. Az ausztrál kutatók ebből arra következtetnek, hogy a szigeten a szerszámkészítés generációról generációra öröklődött.
A hobbitok felfedezéséről először 2004 októberében számoltak be a kutatók. A melléknevüket a nagysikerű Gyűrűk Ura trilógia félszerzeteiről kapták, akikkel különös hasonlóságot mutattak. A hivatalosan homo floresiensisnek nevezett emberfajta ugyanis a modern ember magasságának alig felét érte el, agyának mérete pedig az egyharmada volt. Éppen ez a kis agyméret okozta azokat a heves vitákat, amelyben a hobbitok intelligenciáját kérdőjelezték meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!