Hírek

2006.04.10. 19:09

Változásra szavazott az olasz szavazók többsége

Olaszországban az első, nem hivatalos összesítés szerint a Romano Prodi vezette baloldali Unió nyerte a parlamenti választásokat. Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette jobboldal 50 százaléknál kevesebb voksot szerzett.

Cs. E.

Így immár bizonyos, hogy az a Romano Prodi alakíthat kormányt, aki 1996 és 1998 között már volt miniszterelnök. Öt évvel ezelőtt Berlusconi a Forza Italia (Hajrá, Olaszország!) jelszóval és párttal aratott győzelmet. Azt ígérte választóinak, hogy saját vállalkozásainak mintájára fellendíti a gazdaságot, csökkenti a bürokráciát és átláthatóbbá teszi az igazságszolgáltatást. Sokan feltehetően azért nem mentek el szavazni, mert a milliárdos politikus adós maradt ígéreteinek beváltásával. Négy esztendeje az olasz gazdaság mélyrepülésbe kezdett, de reformok helyett a kormányfő csak az állami kiadások és egyes adók némi csökkentésére szánta el magát. Így végül az üzleti szféra csalódott a legjobban, amely a hazai ipar védelmét várta volna Berlusconitól. Bírálói azt is szemére vetették, hogy a milliárdos saját vagyonát előnyben részesítette az állam gyarapodásával szemben. Berlusconi számos olyan törvénymódosítást harcolt ki, amely révén egy csapásra elévültek a médiabirodalom előéletének jogilag zavaros ügyei. A kormányfő még így is nyolc korrupciós perben ült a vádlottak padján.


A jogi és közgazdasági diplomával rendelkező Prodi (67) negyed évszázadon át a bolognai egyetemen tanított, közben az amerikai Harvard vendégprofesszora is volt. 1995-ben alapította meg az Ulivo (Olajág) baloldali pártszövetséget. Miniszterelnöksége után 1999 és 2004 között az Európai Unió Bizottságának elnökeként tevékenykedett.
Olaszországban tavaly módosították a választási törvényt, s visszatértek a teljes pártlistához mindkét ház esetében. Az alsóháznak 630 tagja van, a felsőházba 315 szenátort lehetett választani; ehhez adódik még öt örökös szenátor, akiket az államelnök nevez ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!