Hírek

2006.04.11. 19:17

Továbbra is ingadozik a forint

BAMA

Az OTP Bank Rt. Privát Banki részlege 2004. november 27-én tízmillió forintot fektetett be egy szabadon választott portfolióba. Azóta folyamatosan adják-veszik a papírokat, hogy minél nagyobb hasznot érjenek el.

Pénzforgató: az OTP Privát Bank és a reggel.hu tanácsadó sorozata

Péntekenként tőzsdezárás után heti pénzpiaci elemzés kíséretében mutatjuk be a reggel.hu-n, hogy éppen hol tartanak. Tekintettel arra, hogy a magyar befektetők általában kerülik a kockázatokat, a portfolióban 30 százalék körül mozog a részvények aránya. A fennmaradó részt pedig fix hozamú értékpapírokba fektetik.

[caption id="" align="alignleft" width="160"] Szűcs Gábor, az OTP Bank vezető tanácsadója
[/caption]Az április 3. és 7. közötti hét elején enyhe forinterősödés ment végbe, míg a hét második felében gyengült a hazai deviza az euróval szemben. A gyengülés mögött több tényező együttes hatása húzódik meg. Egyrészt a Pénzügyminisztérium előrejelzését közel 100 milliárd forinttal meghaladó márciusi hiányszámról szóló hírek hatására erősödött az euró a forinttal szemben, másrészt Járai Zsigmond jegybankelnök azt nyilatkozta, hogy egytartósan 265 forintnál tartósan gyengébb árfolyam veszélyezteti az Magyar Nemzeti Bank inflációs céljait. Ezt a piac úgy értékelte, hogy ebben az esetben akár még kamatot is emelne a jegybank. A csütörtökön tartott Európai Központi Bank (EKB)-ülésen a kamatok szinten tartása mellett döntöttek a tagok. Az ezt követő sajtótájékoztatón az EKB elnöke enyhébb hangvételben beszélt a kamatok jövőbeli emeléséről, mely – átmenetileg – nyugtatólag hatott a forintra. Az állampapírpiacon az éven belüli futamidőknél enyhe hozamemelkedés, míg a hosszabb lejáratokon 6-9 bázispontos hozamemelkedés ment végbe.

A hetet a BUX 23 560 ponton fejezte be, mely 2,1 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi értékhez képest. Jelentősen tudott emelkedni a MOL árfolyama, köszönhetően – többek között – az emelkedő olajáraknak. Az OTP árfolyamát a szerb Zepter Banka sikeres akvizíciójának híre mozdította felfelé a hét elején. 

A héten nem változtattunk a portfolió-összetételen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!