Hírek

2006.04.05. 19:47

Munkahelyek szűnnek meg a pánik miatt

Több ezer ember veszítheti el az állását a következő fél évben a madárinfluenza miatt. A baromfitermékek átadási átlagára 15-20 százalékkal csökkent.

Tóth Marcella

Mintegy 10-12 ezer ember veszítheti el az állását a következő 3-6 hónapban a madárinfluenza miatt – derül ki a Baromfi Terméktanács legfrissebb, a szervezet tagjai körében végzett felméréséből. Ebből ötezer munkahely szűnhet meg a vágóhidakon és legalább ennyit veszélyeztet a baromfiágazattal együttműködő területeken, mint például a csomagoló- és a takarmányiparban.

A madárinfluenza tavaly az utolsó negyedévben mintegy hárommilliárd forint jövedelemkiesést, illetve többletköltséget okozott a baromfiágazatnak. Az elfekvő készletek tárolása pedig 50-60 millió forint kiadást jelent havonta. A kereskedelmi láncok sorozatos akciókkal próbálják fenntartani a baromfitermékek forgalmát. A beszállítók azt tapasztalják, hogy az üzlethálózatok durván lenyomják az átadási árakat.

A baromfitermékek átadási ára 15-20 százalékkal csökkent az utóbbi időszakban – mondta el lapunknak Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója. Ez elsősorban a csirketermékeket érinti, mert a fogyasztás leginkább ennél a baromfiterméknél esett vissza. A hazai fogyasztás legnagyobb részét kitevő csirkecomb átadási ára jóval alacsonyabb, mint tavaly volt. Míg tavaly a csirkecomb kilónkénti átadási átlagára 375 forint volt, addig januárban ez 340 forintra esett. Hasonló tendenciát mutat az egész csirkénél is, a tavaly januári átadási átlagár 360 forintról 330 forintra csökkent az idei éve elejére. Az áruházláncok drasztikus és gyors árcsökkentése miatt a Baromfi Terméktanács az agrárminiszterhez fordult a napokban. A Baromfi terméktanács azt szeretné elérni, hogy az árak visszaforduljanak erről az alacsony szintről. A különböző üzletek ugyanis egymást követik az áraik alakításánál és mindig a legalacsonyabb árakat veszik figyelembe. Gráf József ezért egyeztetéseket kezdeményez a hazai élelmiszerláncokkal – tudtuk meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztályáról. Ennek időpontja azonban még kérdéses, mivel a tárca vezetője számos vidéki választási kampányprogramban vesz részt.

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön szavaznak a madárinfluenza miatt a baromfiágazat kártalanításáról szóló javaslatról. Az eddigi szabályozás szerint csak azok a gazdák kaphattak kártalanítást, akiket közvetlenül sújtott a madárinfluenza. Az Európai Bizottság mostani javaslata szerint nemcsak a fertőzött vagy veszélyeztetett madarak kényszervágása, illetve a fertőzött területeken elrendelt kereskedelmi tilalom okozta károkat térítenék meg a baromfitenyésztőknek, hanem az egyes országokban nagymértékben visszaesett kereslet miatt is kompenzálhatnák őket. A kártalanításhoz az unió és a tagállamok fele-fele részben járulnának hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!