Hírek

2006.04.19. 19:12

Megfeszített figyelem a gátakon

Szolnoknál tetőzött a Tisza, a Hármas-Körös teljes hosszán rendkívüli készültség van. A tartósan magas vízállások miatt a gátaknál egyre több a szivárgás, a töltésátázás.

Bánky Bea

Az árvíz és belvíz elleni védekezési munkálatokra év eleje óta mintegy 9,5 milliárd forintot fordítottak – mondta az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szóvivője. Reich Gyula megjegyezte: ebből az árvízvédelmi munkálatok 6,5 milliárd forintot, a belvízvédelem pedig hárommilliárdot emésztett fel. Az elmúlt 24 órában a becsült költségek 485 millió forintra rúgtak, a védekezésben több mint 13 ezer ember dolgozott, a nehéz fizikai munkát pedig több mint 1600 gép segítette.

A Tisza Szolnoktól délre az országhatárig továbbra is árad. Szolnoknál szerdán reggel volt a tetőzés, 8 órakor 1006 centimétert mutatott a vízmérce. Szegednél 996 centiméter volt a Tisza vízállása, ami 36 centivel haladja meg a valaha mért legnagyobbat. Szolnoknál a Tisza rekord vízállását 2000-ben ugyanezen a napon, április 19-én mérték 1041 centiméterrel. A jelenlegi, 1006 centiméteres vízállás tehát a második legmagasabb.

A magyar folyók fővédvonalain tegnap összesen 2146 kilométeren volt készültség, ami egyébként a keddihez képest 20 kilométerrel, a hétfőihez képest 52 kilométerrel kevesebb. Ebből rendkívüli készültségi fokozat 793 kilométer hosszan van érvényben, a Tisza Kisköre és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros torkolati részén, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán. A Maros vízhozama egyébként már tetőzött, így várhatóan kevesebb „utánpótlás” ömlik a Tiszába, ennek megfelelően a vízszint csökkenésében reménykednek a szakemberek. A Hármas-Körösnél a helyzet Reich Gyula tájékoztatása szerint „nagyon komoly”. A legnagyobb vízállást meghaladó szint miatt a kormány már kedden kiterjesztette a Hármas-Körös teljes hosszára a rendkívüli készültséget.

„A következő napokban nem a gátak építésén és erősítésén, hanem a megfeszített figyelmen lesz a hangsúly” – mondta Reich Gyula. A kritikusabb helyeken állandó gátőrjáratot tartanak, 6-8 segédőr figyeli folyamatosan, hol alakulnak ki esetleges csurgások. A Tisza és mellékfolyói védvonalain ugyanis növekszik az árvízi jelenségek száma, fakadóvizet 503 kilométeren, szivárgást 82 kilométeren tapasztaltak, 901 csurgást és 191 buzgárt észleltek.

Kiss Dezső, a Honvédelmi Minisztérium helyettes szóvivője közölte: a védekezésben az elmúlt 24 órában 1259 katona vett részt, és ugyanennyi van készültségben. A honvédség négy helikopterrel és öt 20 tonna teherbírású komppal az elmúlt napokban mintegy 70 ezer tonna homokzsákot szállított a gátakra.

Jelenleg 306 településen 166 ezer embert és 53 ezer épületet veszélyeztet az ár- és belvíz – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor hozzátette: közvetlen veszélyben 38 településen 20 ezer ember van. Ugyanakkor a kitelepítettek közül egyre többen térhetnek vissza otthonaikba, jelenleg 521-en élnek ideiglenes szálláshelyeken, többnyire Szolnok és Hajdú-Bihar megyeiek, a Dunakanyarban lakók, valamint 10 személy, akik a Tisza hullámterében laktak.

A mezőgazdaságban a belvíz komoly károkat okoz. 67 ezer hektárnyi vetés- és szántóföld van víz alatt, és bár a szivattyúk percenként 280 köbméternyitől szabadítják meg a földeket, az valószínűleg már alkalmatlan lesz arra, hogy idén visszaállítható legyen rajta a termelés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!