Hírek

2006.04.24. 14:13

Még egy hétig kritikus árvízhelyzet

A Tiszán és mellékfolyóin várhatóan még egy hétig fennmarad a jelenlegi kritikus árvízi helyzet - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter hétfőn Budapesten.

BAMA

A Tiszán a Köröszug térségében három helyen a legkritikusabb a helyzet a töltések megrepedése miatt. A következő napokban egyre több helyen kell ilyen árvízi jelenségekkel számolni - közölte a miniszter sajtótájékoztatón. Persányi Miklós vízügyi modelleket mutatott be, amelyek az esetleges gátszakadás következményeit vázolják fel. Ezek szerint a töltés áttörése esetén a térség összesen 4 500 lélekszámú három települését öntene el a folyó. Szelevény járna a legrosszabbul, ahol csak a tengerszint feletti 86 méteres magasságban fekvő temető, szőlős, templom és vasútállomás maradna szárazon. Csépa belterületén a település nagyobbik fele érintetlen maradna, Tiszasason pedig még kisebb részt veszélyeztetne az ár - mondta. Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő hozzáfűzte, hogy az elmúlt napokban 1 854 embert hagyta el otthonát a három településről. Csongrádnál a Tisza hétfő reggel 6 órakor 32 centiméterrel az eddigi legmagasabb vízszint felett állt, csupán 3 centimétert apadva a lassan egy hete tartó tetőzéstől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!