Hírek

2006.04.11. 17:56

Legtöbben használt lakásra vesznek fel hitelt

Tavaly a második félévben a lakáshitelekre folyósított hitelösszegek felét használt lakás vásárlására költötték, ez mintegy húsz százalékos emelkedés 2004 hasonló időszakához képest – derül ki a KSH által nyilvánosságra hozott adatokból.

BAMA

2005-ben összesen 121 ezer lakáshitelt engedélyeztek, ez valamivel kevesebb, mint egy évvel korábban, de a hitelek összege kis mértékben növekedett, így elérte az 538 milliárd forintot. Az összes hitelen belül jelentősen csökkent az állami támogatású kölcsönök részaránya: 61,5 százalékról 36 százalékra. A folyósított hitelek összegében viszont nem figyelhető meg jelentős változás, egy-egy ügyfél részére átlagban 4,5 millió forintot engedélyeztek. Az átlagos futamidő megközelíti a 14 évet, új lakás vásárlása és lakásépítés estén viszont eléri a 18 évet is. A múlt év végén az összes lakáshitel 2242 milliárd forintot tett ki Magyarországon, ami a GDP 10 százalékának felel meg. Az összes kölcsön 21 százalékát tették ki a devizaalapú hitelek, ez az arány egy év alatt majdnem hetven százalékkal emelkedett. A legtöbb magyar a bankoktól vett fel kölcsönt, a hitelállomány közel fele a bankoknál koncentrálódott. Az viszont elmondható, hogy a magyarok még mindig megbízható adósnak számítanak, a hitelek 95 százaléka a minősítés szempontjából problémamentesnek számított.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!