Hírek

2006.04.15. 16:13

Közeleg a tetőzés Szegeden

Szegeden hétfő és szerda között, Szolnokon hétfőn vagy kedden tetőzik a folyó. A folyók észak-magyarországi szakaszán óránként néhány centiméterrel csökken a vízszint. A Bodrogon harmadfokú, a Tisza felső szakaszán másodfokú a készültség.

BAMA

A lakosságot is érintő korlátozó intézkedést vezetnek be Szegeden - jelentette be Botka László polgármester szombaton: a Tisza mindkét partján a gátak és a védművek közelében csak az árvízi védekezésben résztvevők tartózkodhatnak szombaton este 8 és vasárnap reggel 6 óra között. A tilalmat megerősített rendőri és városőri szolgálat ellenőrzi. Ezzel együtt szombaton 14 órától ingyenesen lehet utazni a város tömegközlekedési járművein.

Lelassult az áradás a Tisza középső szakaszán, de a folyamatos vízutánpótlás miatt rendkívül tartós árhullámra kell számítani. A tetőzés Szolnoknál április 17-én, hétfőn 975 985 centiméter között várható. Szegednél szombaton reggel 939 centiméter volt a folyó vízszintje, ez 10 centiméterrel haladja meg a 2000-es árvíz szintjét. A folyó vízszintje egy nap alatt 13 centimétert emelkedett. A legutóbbi - 20 centiméteres hibahatárral számoló - vízállás-előrejelzés szerint a Tisza április 19. és 22. között 980 centiméteres vízállásnál tetőzik Szegednél, ez 20 centiméterrel meghaladja a valaha mért legmagasabb szintet.

A Tisza Záhony-Tiszapalkonya között lassan apad, a Vásárosnamény-Záhony szakaszon a Szamos miatt enyhén emelkedett a vízszint. Tokajnál a tetőzés óta 66 centimétert apadt a folyó. Rendkívüli árvízvédelmi készültség érvényes a Közép-Tisza mentén Kisköre és Csongrád között, Újszász és Szolnok között és a Hármas-Körös jobb partján Mezőtúr és Csongrád között a pénteken 13 órától életbe léptetett kormányrendelet szerint. A Maros Makónál 488 centiméteren átmenetileg tetőzik, de a vízgyűjtő területeken lehullott eső miatt már közeledik a következő árhullám.

Késnek a vonatok Szajol és Szolnok között, mert pénteken éjféltől korlátozták a vasúti  forgalmat a szajoli hídon a Tisza magas vízállása miatt. Az egyik vágányra terhelésként kővel megrakott vasúti kocsikat tolnak, hogy a vasszerkezetet ne sodorja el a folyó. A Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza, a Szolnok-Szentes és a Szolnok-Békéscsaba vasútvonalon a személyvonatok egy része csak Szajolig jár, illetve onnan indul. Az utasokat Szajol és Szolnok között vonatpótló autóbuszok szállítják. Szombattól mintegy egyórás késéssel, kerülő úton, a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen vonalon közlekedik a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza InterCity. Szünetel a közvetlen IC- összeköttetés Debrecen-Hajdúszoboszló-Püspökladány és Nyíregyháza-Záhony között. Debrecenből és Nyíregyházáról közvetlen csatlakozó vonatok indulnak és érkeznek a kerülő útvonalakon közlekedő IC járatokhoz. A késések miatt a pótjegyek árát a vasúttársaság nem téríti vissza. Szombaton és vasárnap mégsem indítanak Debrecen és Szeged között mentesítő vonatokat. A Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza közötti az ünnepi mentesítő gyorsvonatok az eredeti útvonalon 30-60 perces késéssel közlekednek.

A Baptista Szeretetszolgálat egymillió forintos gyorssegélyt küld szombaton az árvíz által fenyegetett Vajdaságba. Az összegből a védekezésben résztvevőknek vesznek élelmiszert.

A Duna apad: szombaton reggel Bajánál 801 centiméter, Mohácsnál 825 centiméter volt. A magyarországi folyókon 2 234 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség. A védekezésben jelenleg mintegy hétezer ember dolgozik. A Duna és a Tisza menti védekezés során 4,5 millió zsákot használtak fel. A honvédség hatezer katonát biztosít a védekezéshez, Hódmezővásárhelyen helikopterekkel végzik a felderítést. A kitelepítettek száma 560 főre csökkent, őket főleg a belvíz által elöntött településekről kellett kiköltöztetni. Az ár- és belvíz által veszélyeztetett települések száma 174, ez 17 300 embert és 4 350 ingatlant érint.

Az árvízvédelmi veszélyhelyzetet pénteken egy órától hirdették ki a Tisza Kisköre és országhatár közötti területére, a Maros teljes szakaszára, a Hármas-Körös és a Zagyva egy-egy szakaszára. A rendkívüli készültség 716 kilométeren, harmadfokú készültség 783 kilométeren van érvényben.
Harmadfokú készültség mellett, 725 centiméteres vízállásnál tetőzött a Fekete-Körös Antnál szombaton reggel. Ant után a Körösök áradnak, harmadfokú a készültség a Sebes-Körös alsó szakaszán, a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón és a Hármas-Körösön. Másodfok mellett védekeznek a Fehér- és a Kettő-Körösökön, ahol szombaton este várható a tetőzés.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!