Hírek

2006.04.19. 08:59

Kivégzettek szerveivel kereskedik Kína?

Szervkereskedelemmel vádolják vezető brit sebészek Kínát. Az ázsiai ország állítólag kivégzettek szerveit a donorok beleegyezése nélkül ülteti át. Kína tagadja a szervkereskedelmet, ám a vádak már évek óta tartják magukat, írja a BBC.

BAMA

Az orvosok szerint a Kínában évente kivégzett több ezer embert a bűntetés végrehajtása előtt megvizsgálják, és már eleve úgy számolnak, hogy szerveik átültethetőek-e. Ez súlyos etikai szabálytalanság és sérti az emberi jogokat is, állítja a Brit Szervátültetési Társaság. Kína visszautasítja az állításokat, hivatalos közlés szerint valóban távolították el halálra ítéltek szerveit, de ez minden esetben a donor előzetes beleegyezésével történt.

A hírek szerint a szervátültetésre már jövedelmező iparággá nőtte ki magát, a páciensek a fejlett országokból, így többi közt Nagy-Britanniából, Japánból, Dél-koreából utaznak Kínába, mert saját hazájukban nagyon sokat kellene várni, hogy a transzplantációs listán sorra kerüljenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!