Hírek

2006.04.09. 07:00

Hűségnyilatkozatot kér tőlem a szolgáltató

Olvasónk szeretné igénybe venni egy nagy cég mostanában kínált, a szokásosnál olcsóbb szolgáltatását. Sérelmezi, hogy ezért több éves hűségnyilatkozatot kérnek tőle.

BAMA

Szerződésszabadság van – reagál a felvetésre dr. Schneider Péter ügyvéd. Egy cégnek sem lehet megtiltani, hogy szolgáltatása ellenében olyan feltételeket szabjon, amilyeneket ő jónak lát. Feltéve, hogy ezek tisztességesek. Egyetlenegy kivétel lehetséges: ha lépésükkel korlátozzák a piacot. Mondjuk olyan árakat szabnak, amelyek versenytársaikat megbénítják, ellehetetlenítik őket. Itt azonban erről nincs szó – hangsúlyozza a jogi szakember. Sőt, a cég pontosan azért ragaszkodik a több éves hűségnyilatkozathoz, mert tart tőle, hogy az ügyfél egy ideig igénybe venné az olcsó szolgáltatást, aztán elmenne máshoz. Így nekik már nem érné meg kedvezőbb áron kínálni a dolgot.

A hűségnyilatkozatot később persze fel lehet mondani – teszi hozzá az ügyvéd. Ugyanúgy, mint minden egyéb szerződést. Ennek azonban következményei lehetnek, amelyekkel számolni kell. Például vissza kell fizetni a különbözetet, vagyis azt az összeget, amelyet a nagyobb és a kisebb ár között állapítanak meg arra az időre, amely még hátra lenne a nyilatkozatban foglalt határidőig. Ez azonban nem nagyon éri meg. Érdemes tehát mérlegelni. Az egyik lehetőség: olcsó szolgáltatást kapunk, és cserébe kitartunk a cég mellett. Vagy nem vesszük igénybe az árkedvezményt, de nem is kötelezzük el magunkat hosszabb időre. Ahogy mondani szokás: valamit valamiért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!