Hírek

2006.04.06. 09:55

Határidőt szabtak a tüntetők

A francia szakszervezetek április közepéig adtak időt a kormánynak, hogy visszavonja a munkaügyi törvényt. A szerdai tárgyalásokon az elmúlt hetek tüntetéseinek szervezői elmondták, amennyiben a kormány nem változtat álláspontján, a tiltakozó diákokkal együtt újra „akcióba lépnek”.

BAMA

A tüntetők határidőt szabtak Kacques Chirac elnöknek: a parlament tavaszi ülésszakának húsvéti szünetéig vonja vissza a törvényt, vagy újabb tüntetésekre és sztrájkokra számíthat. Kedden több százezren vonultak utcára országszerte azt követelve, hogy a kormány vonja vissza az új munkaügyi törvényt. A rendelkezés ellenzői szerint az kiszolgáltatott helyzetbe hozza a pályakezdőket, s a hagyományos munkajogokat is megingatja. A francia kormány szerint a törvényre szükség van a munkanélküliség visszaszorításához.


A vitatott törvény (Contrat Premiere Embauche) április másodikától hatályos. A rendelkezés lehetőséget ad arra, hogy a 26 évesnél fiatalabb munkavállalókat kétéves próbaidővel foglalkoztassák, s ez idő alatt bármikor magyarázat nélkül elbocsássák. A kormány megkérte a francia munkaadókat, a törvényt annak módosításáig ne alkalmazzák. Chirac múlt héten megemlítette, a kétéves próbaidőt hajlandó egy évre rövidíteni, s a munkaadók csak indoklással bocsáthatják el a fiatalokat. A szakszervezetek elfogadhatatlannak nevezték a tervezett módosítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!