Hírek

2006.04.12. 08:02

Feladó: Dávid Ibolya, címzett: Orbán Viktor

Az MDF elnöke csak akkor lát lehetőséget a Fidesszel való együttműködésre, ha a nagyobbik ellenzéki párt elfogadja az MDF nyolc pontból álló feltételeit - olvasható Dávid Ibolya Orbán Viktor Fidesz-elnöknek szóló levelében.

BAMA

Dávid Ibolya a Fidesz hétfői levelére reagált, amelyben a nagyobbik ellenzéki párt arra kérte az MDF-et, hogy mihamarabb kezdődjenek egyeztető megbeszélések az országgyűlési választások második fordulójára. A pártelnök asszony nyolc pontban foglalta össze az MDF feltételeit, melyeket pártja alapvetőnek tart ahhoz, hogy a Fidesszel együttműködjön.

A leírt feltételek között szerepel, hogy "rendet kell" tenni a költségvetésben, hozzátéve, hogy a Fidesz közel 3500 milliárd forintnyi "felelőtlen ígérete" még tovább súlyosbítja az államkassza helyzetét. "Ezeket az ígéreteket vissza kell vonni a nyilvánosság előtt" - olvasható a dokumentumban. Az MDF fontos célja a kis- és középvállalkozások támogatása, de a Fidesz azonnali, 10 százalékpontos tb-járulék csökkentésére és a minimálbér 100 ezer forintra emelésére tett javaslata csődbe juttatná ezeket a vállalkozásokat. Dávid Ibolya az egészségügyi kérdésekre kitérve leszögezi, hogy a hálapénz rendszerét meg kell szüntetni, s hogy a "szigorú garanciák" mellett helye van a privatizációnak és a tőkebevonásnak. A kisebbik ellenzéki párt elnöke a levelében elutasít minden szélsőséges politikai erővel történő együttműködést. "Ezért vállalja, hogy megszakít minden együttműködést a Munkáspárttal, illetve a MIÉP-Jobbikkal" - áll a levélben.

"A Fidesz nem az MDF miatt veszítette el a választások első fordulóját, hanem a saját politikája miatt. Ha ezen a politikán hajlandó változtatni, ha valódi jobboldali, konzervatív politikát vállal fel, amire Magyarországnak szüksége van, ha a nyilvánosság előtt elfogadja a fenti kiinduló feltételeinket, akkor van értelme a tárgyalásnak, és kész vagyok Önnel több lépcsős tárgyalásokat folytatni" - hangsúlyozza Dávid Ibolya. "Ön harcol, én küzdök. Harcolni háborúban szoktak, küzdeni nemes versenyben. Háborúban nincs erkölcs, versenyben van. Tiszta szívemből kívánom, hogy a Fidesz a következő négy évben induljon el az erkölcsi és politikai megtisztulás útján" - zárul az MDF elnökének szerdai, Orbán Viktorhoz írt levele.

Pozitív elmozdulásként értékelte Gémesi György MDF-es képviselő, hogy Dávid Ibolya válaszolt a Fidesz együttműködési kezdeményezésére, ugyanakkor álláspontja szerint az MDF elnöke levelében "teljesíthetetlen feltételrendszert támaszt". Hozzátette: a feltételeket ugyanakkor nem levélben, az ország nyilvánossága előtt, hanem tárgyaláson kell ismertetni. Gémesi György sürgette a tárgyalás megkezdését a két párt között, mivel álláspontja szerint az esetleges megállapodás hatása a választások kimenetelére az idő előre haladtával egyre csökken. Hangsúlyozta: lényeges, hogy az MDF által meghirdetett konzervatív program a megállapodáson keresztül kormányprogram része lehessen, "ami az országépítés egyik nagy lehetősége". A képviselőjelöltek esetleges visszaléptetésével kapcsolatban elmondta: ki kell használni ezt az esélyt, hiszen a visszaléptetés lehet kétoldalú is, s így az MDF képviselőinek száma is növekedhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!