Hírek

2006.04.03. 10:58

Bono Berlusconi orrára koppintott

A U2 világhírű énekese levelet küldött Berlusconi olasz miniszterelnöknek. Arra figyelmeztette a kormányfőt, hogy ha már felhasználta a fotóját a választási kampányában az ő hozzájárulása nélkül, akkor legalább tartsa be korábbi ígéretét.

BAMA

"Berlusconi úr, nagyon meg vagyok hatva, hogy szerepelhetek az ön brossúrájában, de egyúttal úgy érzem, ön kihasznál engem", áll a levélben, melyet a Corriera della Sera című olasz lap hozott nyilvánosságra vasárnapi számában. A levélírásra az késztette az ír rockzenészt, hogy fotóját beletették abba a színes kampánybrossúrába, melyet a közelgő választások alkalmából Berlusconi pártja a Forza Italia küldött szét több millió olasz családnak. A brossúrában, mely a Berlusconi kormányzása alatt elért sikereket propagálja, számtalan fotó is van, ahol az optimistán mosolygó kormányfőt különböző eseményeken, ismert politikusok, hírességek társaságában lehet látni. Az egyik fényképen Bono látható, a kép alá írt szöveg pedig a következő: "Az ír sztár hálás Berlusconi miniszterelnöknek a szegény országok javára felajánlott olasz támogatásért."

Mint ismert, az énekes évek óta lobbizik a legszegényebb országok megsegítéséért. Így megjelent például a nyolc legfejlettebb államot tömörítő úgynevezett G8 csoport tavalyi skóciai találkozóján is, hogy begyűjtse a kormányfők adományígéreteit. Ott kapták lencsevégre Berlusconi társaságában. Az olasz kormányfő akkor a többi vezetővel együtt aláírt egy nyilatkozatot, melyben vállalta, hogy Olaszország 2010-ig a duplájára növeli a szegény országoknak szánt segélyeket. A részletekről azonban azóta egy szó sem esett, pedig lassan egy év is eltelt az aláírás óta, figyelmeztette Bono az olasz miniszterelnököt.

Az olasz kormány vasárnap hivatalos közleményben reagált az énekes levelére: "A kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt országunk olyan nehézségekkel küzd, amelyek késleltetik ígéretünk teljesítését, de meg nem akadályozzák. Tettekkel fogjuk bizonyítani, hogy felajánlásunk nem üres ígéret volt."

A G8-ak közül Olaszország nyújtja lehetőségeihez képest a legkisebb támogatást a szegény országoknak, és bár az olasz kormány már többször is megígérte, hogy növeli a segélyek összegét, ez eddig még mindig elmaradt, derül ki a CNN híradásából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!