Hírek

2006.04.05. 14:41

Apad a Duna, de újabb árhullám várható

A Dunakanyarban megkezdődött apadást az esőzések megakaszthatják ugyan, de előrejelzések szerint a vízszint az előző napok vízállása fölé már nem emelkedik - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerdán.

BAMA

A miniszter közölte: a Dunakanyarban a Duna vízállása mintegy 10 centimétert csökkent az elmúlt napok tetőzési pontjához képest. Az elkövetkező 48 órában várható csapadék miatt azonban újabb árhullám várható - tette hozzá. Továbbra is veszélyes a helyzet, de az újabb árhullámok várhatóan nem lesznek magasabbak a már levonultnál - hangoztatta Persányi Miklós. Hozzáfűzte, hogy az ideiglenes védművek várhatóan még hetekig a helyükön maradnak.

A Duna felső szakaszán megkezdődött apadás ellenére a figyelem nem apadhat - hangsúlyozta Persányi Miklós. Közölte, hogy az árvíz látványos, intenzív szakasza a korábbi kritikus pontokon véget ért. Ugyanakkor az árvízzel együtt járó jelenségek zöme éppen az apadási szakaszban várható. Az ország folyóin jelenleg 2901 kilométeren érvényes árvízi készültség, ebből 1303 kilométeren harmadfokú, 158 kilométeren rendkívüli. Budapestnél szerda reggel 8 órakor 855 centiméter volt a Duna vízállása, 5 centiméterrel alacsonyabb az éjszakai tetőzésnél. A miniszter szerint lassú apadás várható a folyón, hiszen a Szigetközben az elmúlt két napban csupán 37 centimétert csökkent a vízszint a legmagasabb vízálláshoz képest. Most az alsóbb Duna szakaszon kell felkészülni intenzív védekezésre. Komolyabb erőfeszítésekre Pakstól délre lehet számítani - mondta a miniszter.

Kitért arra, hogy a Tiszán nem alakult ki még komoly veszélyhelyzet. Jelentősebb védekezésre tíz nap múlva lehet szükség a Tiszán. A Tisza romániai és ukrajnai szakaszán az esőzések miatt emelkedik a vízszint, eközben a Felső-Tiszán még apadás tapasztalható. Az Alsó-Tiszán árad a folyó a Duna visszaduzzasztó hatása miatt. A Tiszán is megkezdődött már az ideiglenes védművek építése a felsőbb szakaszokon. Persányi Miklós elmondta, hogy becslések szerint 12-13 ezer ember lehet aktív az árvízvédelmi munkálatokban.

Bátán 24 lakóházat fenyeget a víz, de a védekezési munkálatok további 250 ház és a benne lakók biztonsága érdekében is folynak - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Tolna megyében a Duna és a Sió teljes hosszán másodfokú árvízvédelmi készültség érvényes. A Duna vízállása szerdán reggel 6 órakor a Sió torkolati műnél, az árvízkapunál 1203, Paksnál 854 centiméter volt. Az emelkedés éjfél óta mindkét vízmércén négy centiméteres, szemben a kedden mért nyolc centiméteres emelkedéssel. Vízügyi szakemberek irányításával Bátánál a Duna felőli részen homokzsákokból építenek gátat. A reggeli vízállás Bátánál 700 centiméter volt, a Duna itt várhatóan pénteken tetőzik. A veszélyeztetett területekhez tartozik még Dunaföldváron a yachtkikötő környéke, Pakson az Árvíz utca, valamint Fadd-Domboriban a kompkikötő.

A kormány által elfogadott árvízvédelmi cselekvési terv 12 pontjának végrehatásának koordinálására és az újjáépítési feladatot előkészítésére kormánymegbízottá, újjáépítési biztossá nevezte ki Dudás Ferencet, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkárát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán. Ezt a kormányfő jelentette be Budapesten, a Petőfi laktanyában, amikor 70 fős katonai egységet indított útnak Szentendrére, hogy segítsenek a védekezésben. Dudás Ferenc a polgármestereket pedig arra kérte, jelezzék a problémákat. Az újjáépítés előkészítésére – mint mondta – felvették a kapcsolatot a polgármesterekkel, védelmi bizottságokkal, a mérnöki  és műszaki kamarákkal.

A Fidesz ötmillió forintot adott a fővárosi árvízi kárelhárításra a vasárnapi  szolidaritásnapi adománygyűjtésen összegyűlt pénzből, az összegről kiállított jelképes csekket Kupper András fővárosi frakcióvezető adta át Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesnek szerdán Budapesten. A két politikus a sajtó jelenlétében tartott átadáson egyetértett abban, hogy az árvízi segítség ügyében pártok feletti összefogásra van szükség. Megállapodtak abban, hogy az adományt a károsult mintegy 400-500 család kárainak enyhítésére fordítják majd a Budapesti Vöröskereszten keresztül. Kupper András közölte, a pénzt vasárnap, a szolidaritás napján, eredetileg a Bethesda gyermekkórháznak, valamint mozgássérültek szervezeteinek gyűjtötték, de mint mondta, úgy gondolták, hogy a "tízmillió forintot meghaladó összegből" ötmillió forintot "erre a nemes célra fel kell ajánlani".

Dombrád és Tiszabercel között jár a Tiszán vonuló árhullám, a tetőzés 820 centiméter fölött csütörtökön várható a folyó tiszaberceli részén - közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerdán. A Tisza gátjainál Tiszatelek és Tiszabercel között harmadfokú az árvízvédelmi készültség, Vásárosnaményig másod-, Tarpáig pedig elsőfokú - mondta Bodnár Gáspár. Az igazgató kiemelte: a beregi és az észak-szabolcsi folyórészen, egészen Szabolcsveresmartig apad a vízszint, például Tivadarnál 124, Vásárosnaménynál pedig 71 centimétert csökkent kedd reggeltől, szerda délelőttig. Apad a többi szabolcsi folyó is, a Kraszna torkolati szakaszán másod-, a Szamos gátjainál elsőfokú készenlétre van szükség, míg a Túron meg is szüntethették a készültséget. A Duna visszaduzzasztó hatása miatt a Lónyay-főcsatorna vize Tiszabercel és Kemecse között változatlanul magas, ezért ott harmadfokú készenlétet tartanak. A Nyíregyházához közeli főcsatorna nagyhalász-mágai térségében hullámverés ellen gáttakarásra készülnek fel a vízügyi szakemberek, hogy a tartós vízállás és a szél ne okozzon nagyobb károkat a töltésben.

Megnyugtatónak nevezte a Körösökön kialakult árvízi helyzetet, ám hosszan tartó védekezésre számít a Békés Megyei Védelmi Bizottság elnöke. Varga Zoltán szerdán elmondta, hogy a Körösökön harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, ám a magas vízállás miatt nincs szükség olyan intézkedések bevezetésére, mint a Duna egyes szakaszain. Harmadfokú készültség van érvényben a Kettős- és a Hármas-Körösön is, ám a folyókon levonuló árhullámot képes befogadni a Tisza, mert Csongrádnál a Hármas-Körös torkolatánál a két folyó vízszintje között jelenleg két méter a különbség.

Két családnak kellett elhagynia otthonát Borsodban. Az első családot a sárospataki Thököly utcából, a másodikat a közeli Apróhomok tanyáról kellett kiköltöztetni. A sárospataki Thököly utcai házba betört a víz, hiába védték körbe homokzsákokkal, úsznak a bútorok, így a család – három felnőtt és egy gyermek – kénytelen volt elhagyni otthonát. Az utcában tizennégy házat érinthet a folyó áradása, ám egyelőre a többi épület még nincs közvetlen veszélyben - mondta Kiss István, a helyi polgári védelemi szervezet vezetője. Szerdán az apróhomoki tanyáról is elköltöztették az ott élőket, a két felnőttet és a gyermeket rokonok fogadták be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!