Hírek

2006.04.21. 10:13

A töredékszavazatok jelentősége

Az országos listára az állampolgárok közvetlenül nem szavaznak, innen töredékszavazatok alapján kaphatnak mandátumot a pártok.

BAMA

Az országgyűlési választások második fordulójában 110 egyéni és 64  országos listás helyért folyik a küzdelem, mivel a területi  listákról 6 mandátum a kevés szavazathányad miatt felcsúszott az  országos listára.

Az országos listáról való mandátumszerzés célja, hogy az egyéni választókerületek választási eredményeiben kialakult  aránytalanságot csökkentse. Az országos listákon a jelöltek az  országosan összesített töredékszavazatok arányában, a bejelentés  sorrendjében jutnak mandátumhoz.

Az országos listáról a töredékszavazatok alapján osztják ki a  mandátumokat, a töredékszavaztok két helyről származhatnak: egyrészt  az egyéni választókerületekből, másrészt a területi listán nem  hasznosult szavazatokból.

Töredékszavazatnak minősülnek az első fordulóban leadott  szavazatok közül azok, amelyek nem vezettek mandátumszerzéshez. Az  egyéni választókerületekben keletkezett töredékszavazat minden olyan  jelöltre leadott szavazat, amellyel nem nyert a jelölt, akár az  első, akár a második fordulóban. Ez természetesen csak azon pártokra  vonatkozik, amelyek elérték az 5 százalékos küszöböt, közös lista  esetén a 10 százalékot.

Az első fordulóban 66 helyen eldőlt, ki szerez az egyéni  választókerületben mandátumot, ezekben a kerületekben már tudható,  mennyi töredékszavazat került fel az országos listára. A 110 egyéni  választókerületben tehát meg kell várni a második fordulót, mivel  csak akkor derül ki, ki szerez mandátumot a választókerületben, és a  többieknek onnan lesz töredékszavazatuk.

Töredékszavazat a területi listán is keletkezik, mivel most  minden megyében érvényes és eredményes volt a választás, ezt már ma  ki lehet számítani. Töredékszavazat a területi listán tehát minden  olyan voks, ami nem volt elég ahhoz, hogy mandátumot szerezzen a  párt, illetve ami meghaladja azt a szavazatszámot, amit a párt a  mandátumszerzéshez felhasznált.

Ezek a töredékszavaztok kerülnek fel az országos listára, ahol  egy bonyolult matematikai eljárás során osztják szét a pártok között  a mandátumokat. (mti)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!