Hírek

2006.03.22. 00:00

Tíz párt állít országos listát

BAMA

Kedden járt le az országos listák benyújtásának határideje. Az Országos Választási Irodához eddig beérkezett adatok szerint tíz párt állít országos listát: ebből eddig ötöt vettek nyilvántartásba. Az Országos Választási Bizottság eddig a Fidesz-KDNP, az MSZP, az SZDSZ (a három parlamenti párt egyaránt 20-20 területi listát állított), a Munkáspárt (11), a Kereszténydemokrata Párt–Keresztényszociális Centrum Összefogás (9) vonatkozó lajstromát fogadta el. Egyaránt húsz területi listája alapján állíthat országos listát az MDF és a MIÉP–Jobbik: ez utóbbi az egyetlen parlamenten kívüli erő, mely mindenhol tudott területi listát állítani. A Centrum és az MCF Roma Összefogás Párt 8-8, míg a Magyar Vidék és Polgári Párt 7 területi listával indíthat országos listát. Ilyet egyébként az a párt állíthat, amelyik a lehetséges húszból minimum hét helyen felsorakoztatta listás jelöltjeit.
Az országos listák bejelentése után az OVB-nek három napja van arra, hogy döntsön azok elfogadásáról. Az országos listákról a töredékszavazatok alapján legalább 58 képviselő kerülhet a parlamentbe.

Új jelöltek előzték meg a nagy neveket

A Fidesz listáján például Mikola István második helyével megelőzi a párt alelnökét, Pokorni Zoltánt, aki csak a kilencedik befutó. Az MSZP listáján az SZDSZ-ből „átigazolt” Mécs Imre a 15. helyen áll, több minisztert megelőzve.

Az SZDSZ-nél a pártba csak nemrég belépő Kóka János gazdasági miniszter kapta a második helyet. Az MDF országos listájáról – saját elzárkózásból – hiányzik Gémesi György, Katona Kálmán választmányi elnök kieső helyet kapott.

Az SZDSZ-nél a pártba csak nemrég belépő Kóka János gazdasági miniszter kapta a második helyet. Az MDF országos listájáról – saját elzárkózásból – hiányzik Gémesi György, Katona Kálmán választmányi elnök kieső helyet kapott. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!