Hírek

2006.03.29. 12:19

Hát, nem a magyarok a legintelligensebbek

Az elhíresült intelligencia-kutató Richard Lynn újabb meglepetéssel szolgált: összemérte az európai országok IQ-szintjét, ahol Magyarország nem éppen kedvezően szerepel.

Szőke László

Tavaly az ír kutató azzal "örvendeztette" meg a feministákat, hogy minden hiába, a férfiak átalgban öt IQ-ponttal előzik meg az átalgnőt. Most az európai országok IQ-listájával állt elő a professzor.

[caption id="" align="aligncenter" width="220"] Az emberek IQ-szintjének megoszlása (idealizált illusztráció)
[/caption]

Az Ulster egyetemén tanító Lynn felmérése szerint a németek és hollandok intelligenciahányadosa átlag 107, s ezzel egy hajszállal megelőzik a lengyeleket (106) – hozta nyilvánosságra a The Times.

Az első három után sorrendben következnek a svédek (104) és az olaszok (102), majd az osztrákok és a svájciak (101). Ami az angolokat és norvégeket illeti, ők a százas IQ-val elmaradnak ugyan az élcsoport mögött, de még mindig “okosabbak” a finneknél, a dánoknál és a belgáknál (99). A csehek, magyarok és spanyolok (98) megelőzik az íreket (97), az oroszokat (96), a görögöket (95) és a franciákat (94). Bulgária és Románia egyébként szintén 94-es átlag intelligenciahányadossal “büszkélkedhet”; a legutolsók a törökök (90) és a szerbek (89).

Az eltérés azonban nem a fejben, hanem az éghajlati viszonyokban keresendő - állítja Lynn. Észak- és Közép-Európa hidegebb, ezért nagyobbra nő az ott élők agyveleje. Különben ezzel magyarázható az is - véli a professzor -, hogy a magasabb IQ-val rendelkező népek a háborúkban is eredményesebbek. Ezért győzték le sorra az angolok a franciákat - például...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!