Hírek

2006.02.13. 00:00

Dánia kimenekíti polgárait Indonéziából

F. K.

Dánia felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Indonéziát, Iránt és Szíriát. A koppenhágai külügyminisztérium közleménye szerint ugyanis „konkrét fenyegetéseket” kaptak egy szélsőséges iszlám szervezettől. Indonéziában él a világ legnagyobb iszlám közössége, de ott a mérsékeltek vannak túlnyomó többségben, ellentétben néhány harcosan iszlamista országgal. Maga az indonéz elnök is arra szólította fel a lakosokat, hogy lehetőleg békésen tiltakozzanak.

Dánia nemcsak diplomatáit és családtagjaikat hívta haza Indonéziából, Iránból és Szíriából, hanem minden dán állampolgárnak ezt tanácsolta. A dán külügyminisztérium szóvivője szerint a diplomaták csak akkor térnek majd vissza ezekbe az országokba, „ha az indulatok már lecsillapodtak”.

Közben újabb tüntetések voltak Törökországban, ahol a többezres tömeg a francia nagykövetséget vette célba. Szombaton több európai nagyvárosban, Berlinben, Düsseldorfban, Londonban, Párizsban és Amszterdamban is voltak megmozdulások, de tiltakozó felvonulást tartottak Oslóban, Bernben és az észak-spanyolországi Bilbaóban is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!