Hírek

2005.12.12. 00:00

Vizsgáltatja a kormányfő a lengyel börtönügyeket

Cs. Cs.

Részletes vizsgálatot rendelt el a lengyel kormányfő az állítólagos titkos CIA-börtönök ügyében. Kazimierz Marcinkiewicz a TVN24 lengyel televízióban azt mondta: a vizsgálat minden lehetséges helyszínre ki fog terjedni. A miniszterelnök szóvivője egyelőre nem tudta megnevezni, ki bonyolítja majd le a nyomozást.
Egy lengyel napilap szerint legalább öt  CIA-gép szállt le Lengyelországban. A Gazeta Wyborcza azt írja: a landolásokat követő napon egy jól öltözött férfi fizette ki a leszállás költségét a repülőteret üzemeltető társaságnak, a személyzet szerint a szokásos összeg többszörösét hagyva ott. Ugyanakkor lengyel vezetők határozottan cáfolták a Human Rights Watch amerikai emberjogi szervezet állítását, miszerint a CIA titkos börtönöket tartott fenn Lengyelországban. Marc Garlasco, a New York-i székhelyű szervezet katonai szakértője pénteken azt állította, Lengyelország volt Európában a terrorizmussal gyanúsított foglyok fő gyűjtő-, illetve vallató- helye.
Az Európai Unió vezetői korábban kilátásba helyezték az érintett európai államok megbüntetését. Egy londoni lap azonban tegnap azt írta: az EU két éve titokban engedélyt adott az USA-nak európai tranzitutak használatára. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!