Hírek

2005.12.02. 07:00

Tagadja, hogy ő a gyerekem apja

TARTÁSDÍJ-VITA Olvasónk gyermekének apja váltig tagadja, hogy ő volna a kisfiú másik szülője. A bíróság azonban megállapította az apaságot. A tartásdíj összegét az asszony kevesli.

BAMA

A gyermektartás összegének megállapításakor a bíróság mindkét szülő jövedelmi viszonyait figyelembe veszi. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. Mint kedves olvasónk írja, arra hivatkozva ítéltek meg kisebb összeget, hogy ő sokat keres. A bíróság valószínűleg méltányosan döntött – reagált a panaszra az ügyvéd. Ha a gyermek felügyeleti jogát az anya gyakorolja, az apa jövedelmének általában 15-25 százalékát szokták tartásdíjként megítélni. Ha az anya jobban keres, mint az apa, utóbbitól nem fogják a maximális összeget levonni. Ha az apaságról a felek között vita van, ideiglenes tartásdíjat állapíthatnak meg – tette hozzá az ügyvéd.

Az apaság tényét annak kell cáfolnia, aki azt vitatja. Esetünkben a férfinak. A bizonyításhoz kérhet a bíróságtól szakértőket, végezhetnek vér-, antropológiai és DNS-vizsgálatot. Az, hogy a gyermek „kiköpött” apja, jogi értelemben még nem igazolja a tényt. (Ezzel szakértőnk arra a helyzetre utalt, hogy a bírónő a gyermeket a férfi mellett meglátva önkéntelen kacajra fakadt. Mégpedig azon, mennyire hasonlít a hatéves kisfiú a saját apaságát vitató félre.) Ha az apaság bebizonyosodik, a vizsgálatok költségeit megoszthatják a felek között. Ha viszont a férfi úgynevezett részletező bizonyítást, tehát további vizsgálatokat kér, akkor már neki egyedül kell fizetnie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!