Hírek

2005.12.13. 00:00

Sztrájkkészültség a Ferihegyi reptéren

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tarthat akár bejelentés nélkül is hétfőtől hét napon át a Budapest Airport Rt. sztrájkbizottsága.

Izing Antal

A Repülőtéri Minibusz Gépkocsivezetők Szakszervezete (RMGSZ) és a Forgalmi és Rampatisztek Szakszervezete (Fortisz) közös sztrájkbizottsága ugyanis tegnap átadta követeléseinek kétpontos jegyzékét Hárskúti Jánosnak, a BA Rt. vezérigazgatójának. A hét nap letelte után a szakszervezetek kétórás időkorlát nélkül is beszüntethetik a munkát. „A munkabeszüntetés eszközével élni fogunk, ha nem kapunk megnyugtató választ a dolgozókat érintő kérdésekre” – mondta lapunknak Hilmer Sándor, a sztrájkbizottság szóvivője. A dolgozók az első pontban több bért követelnek, a második pontban pedig garanciát arra, hogy a megváltozott tulajdoni viszonyok ellenére is olyan feltételekkel foglalkoztatják őket, ahogy eddig. 

„Ha egy reptér üzemeltetési joga 75 évre eladható külföldieknek, miért ne lehetne az ott dolgozó magyar állampolgárok számára nem egy, hanem több évre biztosítani állásukat?” – tette fel a kérdést Kovács Zoltán, az üzemi tanács tagja. Az üzemeltetési jog várhatóan brit tulajdonosa, a BAA a jelenlegi 2500-as dolgozói létszámhoz viszonyítva 5 százalékos létszámhatárig foglalkoztathat külföldieket Budapesten – tudtuk meg a sztrájkbizottság szóvivőjétől. „A jelenlegi 2500-as létszám esetén ez 175 brit munkahelyet jelent Budapesten” – mondta Hilmer. A szóvivő arra emlékeztetett, hogy 2500 családos munkavállaló esetében tízezer magyar állampolgár kezdi az új évet teljes bizonytalanságban. A sztrájkbizottság szerint a munkások szempontjából a britek adták a legrosszabb ajánlatot. A tizennyolc százalékos kiszervezés felett ugyanis további 18 százalékos leépítés készül, amely összesen ezer ember elbocsátását jelentheti.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!