Hírek

2005.12.20. 00:00

Székelyföldön készülnek a vészhelyzetre

Eddig 18 romániai településen ütötte fel a fejét a madárinfluenza, valamennyi az ország délkeleti részében található. A hatóságok attól tartanak, hogy Bukarestet is eléri a kór, miután legutóbb egy olyan faluban jelent meg a vírus, amely alig 70 kilométerre van a fővárostól. A településen meghozták az immár szokásos óvintézkedéseket, a vesztegzár alá vett faluban a szárnyasokat elpusztítják.

Lukács János, Kolozsvár

Annak ellenére, hogy a magyarok által lakott Székelyföld még több száz kilométerre van a fertőzött falvaktól, Hargita megyében is általános szimulációt tartanak a veszélyhelyzet esetére, tudtuk meg dr. Rácz Lászlótól, a Hargita megyei Állat-egészségügyi Igazgatóság munkatársától. A szakember néhány hete tagja volt annak a csapatnak, amely az elsőként megfertőzött Ceamurlia de Jos faluban szervezte meg a madárinfluenza elleni óvintézkedéseket. Rácz László jelenleg a székelyföldi településeken dolgozó állatorvosokat készíti fel a helyzetre, a szimulálás holnap kezdődik. „Nem tudnának annyit fizetni, hogy újra visszamenjek egy ilyen helyre” – nyilatkozta a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!