Hírek

2005.12.15. 00:00

Szabadult a bombagyáros

Szabadon engedték a bombagyárosként ismertté vált Dietmar Clodót Németországban. A férfit még tavaly adták ki hazájának, ahol Magyarországon kiszabott büntetését végül nem kellett teljesen letöltenie.

Nagy Eszter Dóra

Dietmar Clodót sajtóértesülések szerint azért helyezte szabadlábra a saarbrückeni bíróság, mert felülvizsgálták az ügyét, és szerintük a Magyarországon bombagyárosként ismertté vált férfi eleget ült azért, amit valóban elkövetett. Clodo ma is azt hangoztatta, nem ő volt a bombagyár tulajdonosa.
Clodót 2003. április 10-én jogerősen tíz év börtönre ítélte
a Legfelsőbb Bíróság, ezzel helybenhagyta a Fővárosi Bíróság 2001. december 29-i elsőfokú ítéletét. Bűnszervezet tagjaként elkövetett, robbanóanyaggal és robbanószerrel való visszaéléssel, lőfegyverrel, illetve lőszerrel való visszaéléssel, valamint két- rendbeli közokirat-hamisítással vádolták. Az ítélet szerint irányításával vádlott-társai, Vlagyimir Volkov és Leonyid Kolcsinszkij éveken keresztül bombákat gyártottak pilisszentlászlói bérelt házukban. Az alapanyagokat elsősorban Németországból szerezték be, a kész robbanószerkezeteket pedig jobbára Magyarországon értékesítették. A német férfit 2000-ben pénzhamisítás miatt is elítélték, akkor három évet kapott. Így öszszesen tizenhárom éves börtönbüntetést róttak ki rá.
Clodo 1998-ban bukott le. Vagyis mintegy hét évet töltött rács mögött. Magyarországon ha valakit börtönre ítélnek, még jó magaviselettel is csak akkor szabadulhat, ha büntetésének háromnegyedét letöltötte. Vagyis ha nem került volna Németországba, akkor csak valamivel több mint kilenc év után jöhetett volna ki a rácsok mögül. Clodo korábban maga kérte kiadatását, mondván, hogy Németországban könnyebben tarthat kapcsolatot a családjával, és ott kényelmesebbek a börtönök is. A szegedi Csillagbörtönből tavaly augusztusban került viszsza Németországba a hét évet ült férfi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!