Hírek

2005.12.03. 00:00

Nem tudhatjuk, mit eszünk

Ha az élelmiszer-készítményeknek nem több mint 10 százaléka génmanipulált nyersanyagból van, azt még fel sem kell tüntetni.

Király László

Nem kell „farkast” kiáltani, hisztériát kelteni. Riogatók önmagukban a tudományosan bizonyítható és közölt adatok. – A génmanipulált repce, napraforgó, kukorica és szója begyűjtött virágporától elpusztulnak a dajkák, és károsodnak a dolgozó méhek is – állítja dr. Szalai László kandidátus. – Hogy termesztenek-e hazánkban génmanipulált haszonnövényeket, azt nem lehet pontosan tudni. Ettől függetlenül a nagy áruházláncokban ellenőrizhetetlen mennyiségű génpiszkált élelmiszer juthat el a magyar fogyasztókig. Egy uniós előírás szerint ugyanis fel sem kell tüntetni a génkezelt alapanyagokat, ha azokból az adott készítményben 10 százaléknál kevesebb található – mondja a kutató.

A Gaucho felszívódó csávázószer megöli a méheket éppúgy, mint minden más rovart (levéltetű, barkófajok, drótférgek, kukoricabogár). Ennek ellenére 1994 óta nálunk engedélyezett ez a DDT-hez hasonlító „méreg” a cukorrépa, a napraforgó és a kukorica vetőmagjának ipari csávázása esetén. Confidor néven ugyanez a hatóanyag (imidakloprid) permetezőszerként is használatban van a krumpliföldeken, az őszibarack- és a dohánytermesztésben. Az EU-ban egyelőre csak Franciaországban függesztették fel a vitatott szer alkalmazását. Döntés az esetleges betiltásáról jövőre várható, mert a kutatók még nem bizonyították, hogy valóban felhalmozódik a háziállatok húsában és az emberi szervezetben. Mindezt szó szerint az FVM Növény- és Talajvédelmi Főosztálya közölte válaszként számos méhész panaszlevelére, még a nyár elején.

– Sajnos kevés konkrét bizonyítékkal rendelkezünk. A méhészekre közvetve azt is foghatják, hogy más, távoli táblákon alkalmazott egyéb permetszerek okozzák a méhek pusztulását. Hiszen a bogarak viszonylag nagy távolságról gyűjtik be a nektárt és a virágport. Biztonsággal állítom azonban, hogy sem a méz, sem pedig a méhek által begyűjtött virágpor nem tartalmazhat a génmanipulált növényekből és a káros rovarölőkből származó, emberre káros anyagot. A méhek ugyanis elpusztulnak, mielőtt viaszt, méhpempőt, mézet, illetve életerőt adó virágport készíthetnének – taglalta a kandidátus.  

Dr. Szalai László, a biológiai tudományok kandidátusa, méhészeti szakíró, a közelmúltban Baján, a Bácskai Mézes Fesztivál rendezvényén tartott előadást kutatásainak eredményeiről. Ismertette a mézkenyeret is – egy mézből, virágporból és méhpempőből készülő táplálékkiegészítőt –, amit betegségből felépülő embereknek, csúcsteljesítményre törekvő sportolóknak állítottak össze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!