Hírek

2005.12.06. 17:29

Elhalasztott kisebbségi törvény Romániában

Újra elhalasztották a kisebbségi törvény vitáját Romániában, miután Emil Boc demokrata párti vezető úgy vélekedett: csak akkor fogadható el a rendelkezés, ha újabb módosításokat iktatnak be a tervezet szövegébe.

BAMA

Az újabb halasztás még jobban kellemetlenebb helyzetbe hozza a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ). „Lépjen ki a Demokrata Párt a kormánykoalícióból, ha nem tartja magát a megállapodásokhoz” – fakadt ki Markó Béla pártelnök. A kisebbségi törvénytervezet támogatásáról a liberális, a demokrata és a konzervatív párt, valamint az RMDSZ vezetői koalíciós megállapodást írtak alá októberben azután, hogy a jogszabály elbukott a román felsőházban. Eddig egyértelműen csak a liberális miniszterelnök állt ki a törvénytervezet mellett. Markó Béla RMDSZ-elnök azért is elégedetlen, mert hétfőn az alsóházban december 22-re halasztották a szakbizottsági jelentések határidejét. Ez azt jelenti, hogy már csak jövőre kerül sor a kisebbségi törvénytervezet parlamenti vitájára Romániában.

Megnyílhat a csíkszeredai magyar konzulátus

Január elsején megnyílhat a csíkszeredai magyar konzulátus. Igaz egyelőre nem a végső helyén, mivel az erre kiválasztott Pál Gábor-féle házat még fel kell újítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!