Hírek

2005.12.07. 00:00

Bűnüldözői vallomások

Kedd délután valószínűleg kiürült a Nemzeti Nyomozó Iroda, mert az összes főrendőr Nothoff Ingrid A bűnüldözés rabjai című könyvének bemutatóján ült a Liszt Ferenc téren.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Nothoff Ingridet (jobbra) a pályán elindító Gyárfás Tamás (balra) is részt vett a könyvbemutatón
[/caption]A kávéházban összetolt asztaloknál ott ült a „birodalmi nagytanács”, az eseményre még maga Pintér Sándor ex-belügyminiszter, a Civil Biztonsági Rt. elnök-vezérigazgatója is beígérte magát, de lapzártánkig nem érkezett meg. Pintér leírja Nothoff könyvében a belügyminisztériumi sofőrségtől a miniszterségig vezető életútját. Hozzá hasonlóan Gergényi Péter, Bolcsik Zoltán, Bene Ferenc, Doszpot Péter és Zsombok György is elárul személyes dolgokat a szerzőnek.

A bemutatón Gyárfás Tamás producer is köszöntőt mondott, Nothhoff Ingrid újságíró ugyanis arról beszélt, Gyárfás indította el a pályán. Ezért kérte fel a producert előszó megírására. Nothoff Ingrid tizenkét éve dolgozik a Nap Tv-ben, öt éven át rendőrségi tudósító volt, nyolc év alatt négyszer díjazta munkáját a BRFK. A háborús riportok íróit „beágyazott tudósítóknak” nevezik. Ők a hadsereg engedélyével, segítségével, védelme és felügyelete alatt végzik munkájukat. Ők a folyamatos információcsere érdekében kényesen ügyelnek a kapcsolatra, voltaképpen kollégák. Nothoff egy ehhez hasonló pozícióba dolgozta be magát a magyar rendőrség felső vezetésében, ahol mindenkit ismer, mindenki ismeri.

Ezt a maga teremtette helyzetet használja ki a szerző, nem is rosszul, hiszen a rendőröknek is előnyös, az olvasóknak pedig valóban érdekes. A most megjelent könyv megjelenése azért késett, mert meg kellett várni az ítéletet a móri ügyben. Minden bizonynyal ez a legkeményebb történet. Nothoff olyannyira élvezte a rendőrség támogatását, hogy a móri ügyről, mint több másról is, tíz fényképet is kapott a helyszínelők anyagából. A Mórról szóló fejezetben nincsenek találgatások, legfeljebb elhallgatások. Zsombok György beszél a szerzőnek, aki a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi főosztályának vezetője. Zsombok 2002. május 9-én, a  rablógyilkosság napján az elsők között érkezett a helyszínre. Nothoff egy sokat vitatott lehallgatási jegyzőkönyvet is kapott. Ebben a móri rablógyilkosság gyanúsítottja beszél a zárkatársával: „Mondom én, nem habókra meg linkre vágtam, érted...

A sok fej...szám szerint nyolc, érted? Annak idején nem a tele-fonért kellett volna nyúlkálniuk, meg a gombot keresni! Igaz? Mert, ha egyszer te azt mondod, hogy ide a zsét, akkor ide a zsét! Nem igaz? Akkor nem a gombot kell keresgélni a k. életbe (...) Nem szórakozhatok... Előbb lövök, aztán kérdezek.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!