Hírek

2005.12.19. 00:00

A nagy testvér engedéllyel figyelt

George W. Bush amerikai elnök szombati beszédében a nyilvánosság előtt elismerte, hogy aláírt egy olyan rendeletet, amellyel lehetővé tette, hogy bírói felhatalmazás nélkül hallgassanak le amerikai állampolgárokat és külföldieket.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="146"] George Bush: messzire elért a füle
[/caption]A botrány pénteken pattant ki, amikor a The New York Times nevű tekintélyes napilap beszámolt arról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) a nemzetközi telefonhívásokat és elektronikus leveleket bírói hozzájárulás nélkül ellenőrizheti és rögzítheti. Bush elnök szombati rádióbeszédében, amelyet kivételesen a televíziók is sugároztak, hangsúlyozta, hogy rendelete az alkotmányosság talaján áll.

„A 2001. szeptember 11-i washingtoni és New York-i terrortámadásokat követő hetekben az amerikai törvényeknek és az alkotmánynak megfelelően felhatalmaztam a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy ellenőrizze azoknak az embereknek a nemzetközi üzenetváltásait, akiknek ismert kapcsolatai vannak az al-Kaidával és más terrorszervezetekkel” – jelentette ki az amerikai elnök. Bush továbbment, bírálta azt, hogy a rendelet kiszivároghatott a sajtónak, mivel véleménye szerint ezzel veszélybe sodorták a nemzetbiztonságot. Beszédében arra sürgette a kongresszust, hogy hosszabbítsák meg a hatóságokat különleges jogkörökkel felhatalmazó „Patriot-törvényt”, amelynek mandátuma hamarosan lejár. Erre mind kevesebb az esély, az amerikaiak többsége ugyanis már nem rokonszenvezik Bush politikájával.

Legutóbb már saját pártjának tagjai, a konzervatív republikánus szenátorok is ellene fordultak, ezért George W. Bushnak alá kellett írnia a kínzásokat betiltó törvényt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!