Hírek

2005.11.15. 07:00

Valaki kötelezően ráfizet a díjra

Ugyanazon autós és járgányának adatait beütve a kötelező felelősségbiztosítást kötő internetes alkuszok kalkulátoraiba, egyetlen esetben sem találtunk olyant, hogy megegyezett volna a három cég tarifája.

Füsi P. - Tóth M.

Elvétve érkezik panasz a pénzügyi felügyelethez a biztosítási alkuszok tevékenységével kapcsolatban - mondta el érdeklődésünkre Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. Minden ilyen tevékenységet végző cég csak akkor léphet piacra, ha felelősségbiztosítást köt vagy vagyoni biztosítékokat ajánl fel. Ennek az a célja, hogy ha az ügyfélnek valamilyen kára származna az alkusz hibájából, akkor azt jogi úton érvényesíteni tudja. Ismeretei szerint egyébként nem jellemző ma még Magyarországon, hogy a magánszemélyek az interneten alkuszon keresztül kötnék meg a kötelező biztosításukat. Mindezt annak kapcsán mondta el a pénzügyi felügyelet szóvivője, hogy lapunk tesztelte a kötelező felelősségbiztosítást kötő internetes alkuszok díjkalkulátorait és meglepő eredményekre jutottunk.

Három cégnél vizsgáltuk ugyanazon autók díjait és legjobb esetben is csak két azonosat találtunk, legalább ennyiszer leltünk három különféle díjra. Mi az oka az eltéréseknek és milyen díjat fizet az ügyfél, ha az alkusz és a biztosító által kínált nem egyezik? - kérdeztük a közvetítőket. Haraszti Zsolt a Netrisk Kft. ügyvezetője szerint az lehet az ok, hogy idén nagyon sok internetes alkusz cég jelent meg a piacon. Míg tavaly három-négy vállalkozásnál lehetett online biztosítót váltani, idén ezt már közel tíz cégnél tehetjük meg. Csak a Netrisk kalkulátor húsz honlapon található meg. Ezekért a Netrisk gatranciát vállal, a tartalmuk azonos. A többi cég által kifejlesztesztett díjkalkulátorok több, mint ötven honlapon szerepelnek. Szerinte az ő biztosítási díjaik és a társaságok díjai között nincs eltérés.

A cég egyébként árgaranciát is vállal, ami azt jelenti, hogy ha az ügyfél megköti az interneten a szerződést, akkor azon a díjon kapja meg a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást. Ha különbség van a biztosító társaság és a netrisk.hu árai között, akkor azt az alkusz cég állja. Tavaly 23 ezer ügyfelük volt, ebből alig egy tucat akadt, akinél eltérés mutatkozott a cég által kiszámolt biztosítási díj és a biztosító társaság díja között. Párszáz forintos eltérések voltak, melyek kifizetését a Netrisk vállalta. Kérdésünkre, miszerint visszafizetik-e a díjat, ha közvetlenül a biztosítónál olcsóbb lett volna a biztosítás, a szakember kijelentette: ilyen nem fordulhat elő. A cég feltünteti a biztosító társaságok ingyenes szolgáltatásait is a honlapján, valamint a térítés mellett igénybe vehető szolgáltatásokat is.

Koppel Árpád, a bonus10.hu honlapot üzemeltető kgfbnet.hu Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési vezetője elmondta, hogy hivatalosan nem lehet különbség az alkusz cégek által közreadott árak és a biztosító társaságok meghirdetett díjai között. Ha ez mégis előfordulna, akkor a különbség abból adódhat, hogy egy-két alkuszcég 5-6 százalék plusz kedvezményt kapott egyes biztosító társaságoktól. Elmondta azt is, hogy ha az ügyfél minden adatot helyesen adott meg, akkor azt a díjat kell kifizetnie, amely a megkötött szerződésben szerepel. Ha eltérés van a két összeg között, akkor annak kifizetését vállalják, de náluk nem fordult elő ilyen. Ha az alkusz által megállapított díj magasabb, mint a biztosító által megállapított, akkor az ügyfél részére a túlfizetést jóváírja a biztosító társaság.

Lacza Zsolt, az Erix Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. munkatársa elmondta: tavaly nem tapasztaltak olyat, hogy eltérés lett volna az általuk kiszámolt díj és a biztosítótársaságoké között. Azonban ha előfordul ilyen eset, akkor a különbözetet az alkusz cég állja, nem terhelik azt tovább az ügyfélnek. Véleménye szerint az alkuszcégek által kiszámított díjak azért különbözhetnek, mert pontatlanul használják a biztosító társaságok tarifáit. Egyelőre még nem tüntetik fel a kötelező felelősségbiztosítások mellé kapott ingyenes szolgáltatásokat, de ezek feltöltése folyamatban van.

Időben, szabályosan, írásban mondjuk fel a szerződést!

Általános tanulságként mondta el lapunk érdeklődésére Hoványi Sándor, a Mabisz Gépjárműtagozatának elnöke, hogy ha webes díjkalkulátort használ valaki, akkor a szóba jöhető egy-két biztosító ügyfélszolgálatánál, esetleg honlapján célszerű az eredményeket ellenőrizni. Egyúttal érdeklődjenek az autósok a plusz ingyenes vagy kedvezményes lehetőségekről. Azért érdemes a díjkülönbségeket összevetni az elérhető egyéb szolgáltatások hasznával, mert ezek együtteséből derül ki, mikor jár jól anyagilag és persze kiszolgálásban is az autós. A szakértő szerint célszerű a jelenlegi biztosító díjértesítő levelét megvárni, ezt követően lehet érdemben dönteni váltásról, maradásról.

Aki váltani akar, időben, november végéig szabályosan és írásban mondja fel a szerződését. Amennyiben valaki ezt nem teszi meg, csak a díjfizetést hagyja el, annak a mai megszigorodott jogszabályok alapján továbbra is a régi szerződése marad éleben, s nem válthat. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a kártörténeti igazolást ki kell kérni a régi biztosítótól, s leadni az újnál. Ennek hiányában ugyanis először az alapdíjra, majd 90 nap elteltével a legrosszabb, malusz 4 kategóriába köteles az ügyfelet sorolni az új biztosító. Aki nem akar változtatni, annak természetesen nincs külön teendője, partnerbiztosítójánál a szerződés tovább él.

Aki váltani akar, időben, november végéig szabályosan és írásban mondja fel a szerződését. Amennyiben valaki ezt nem teszi meg, csak a díjfizetést hagyja el, annak a mai megszigorodott jogszabályok alapján továbbra is a régi szerződése marad éleben, s nem válthat. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a kártörténeti igazolást ki kell kérni a régi biztosítótól, s leadni az újnál. Ennek hiányában ugyanis először az alapdíjra, majd 90 nap elteltével a legrosszabb, malusz 4 kategóriába köteles az ügyfelet sorolni az új biztosító. Aki nem akar változtatni, annak természetesen nincs külön teendője, partnerbiztosítójánál a szerződés tovább él. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!