Hírek

2005.11.07. 00:00

Utórengés és éhség Pakisztán hegyei közt

Minden eddiginél nagyobb – 6-os erősségű – földrengést jelentettek tegnap Kasmír pakisztáni részéből. Emberáldozatokról nincs hír, a földmozgás azonban tovább nehezíti a közlekedést az érintett körzetben.

Cs. E.

India és Pakisztán megállapodott abban: 5 átkelőhelyet nyitnak meg a két ország között, hogy megkönnyítsék a segélyalakulatok célba jutását. Azonban egy tegnapi hír szerint India csak egy kaput nyit meg ma, s civilek nem léphetnek át a tűzvonalon. (1947 óta, amikor Kasmír elnyerte függetlenségét, India és Pakisztán több háborúban próbálta megszerezni a teljes ellenőrzést a vitatott terület fölött.)

A mentőosztagok a CNN jelentése szerint teljes erőfeszítéssel dolgoznak, hogy a néhány napon belül beköszöntő tél előtt minél több embert juttasanak fedél alá. Az orvosok tömegével oltják be a katasztrófa kárvallottjait, mert félő, hogy a tiszta víz és a higiéniai feltételek hiánya járványt robbant ki. Az újabb halálozási hullám a fagyok miatt következhet be. Vasárnap egy sátortáborban tűz ütött ki az északkeleten fekvő Balakot közelében. Egy háromesztendős kislány súlyosan, három másik gyermek könnyebben megsérült.

Az október 8-i földrengés áldozatainak száma immár elérte a 80 ezret. Az ENSZ becslése szerint 800 ezer ember van fedél nélkül a katasztrófa sújtotta területen, közülük kétszázezer távoli, megközelíthetetlen falvakban rekedt. A pakisztáni elnök a hét végén elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a gazdag országok szűkmarkúak a földrengés áldozatainak megsegítésében. Pervez Musarraf szerint a tavalyi szökőár áldozatait azért támogatta bőkezűbben a nemzetközi közösség, mert a katasztrófában sok külföldi turista is életét vesztette. Musarraf egyben bejelentette, hogy országa – legalábbis egyelőre – eláll az Egyesült Államoktól már korábban megrendelt F–16-os vadászgépek átvételétől, hogy az anyagi forrásokat az áldozatok megsegítésére fordíthassa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!