Hírek

2005.11.05. 00:00

Tiltakozás az oktatási elvonások miatt

A költségvetési törvény elutasítására szólította fel tegnap a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a parlamenti pártok képviselőit. A PDSZ tíz másik szervezettel közös nyilatkozatában követeli, hogy ne vonjanak ki további forrásokat a költségvetésből.

Farkas K.

Kerpen Gábor, a szervezet vezetője szerint a 2006-os költségvetés ugyanis mintegy 28 milliárd forinttal kevesebb pénzt fordítana a közoktatásra. „Ez lehetetlen helyzetbe hozná az oktatási intézményeket az óvodáktól kezdve a gimnáziumokig” – emelte ki lapunknak Kerpen Gábor. A PDSZ elnöke szerint 2,5 milliárdot vonnak el a művészeti oktatásból, csökkentik a normatív támogatásokat, és ezzel párhuzamosan a kollégiumi támogatásokat. Jövőre 0 forinttal támogatná a kormány a kétszintű érettségire való felkészítést az idei 10 ezer helyett. Továbbá megcsonkították a nemzetiségek saját kultúrájának megőrzésére fordítandó összegeket is. Ha ez életbe lép, akkor komoly minőségi romlás következik be a magyar közoktatásban” – összegezte Kerpen Gábor. Az érdekvédelmi szervezet elnöke kijelentette: addig harcolnak majd, amíg ez a törvénymódosítás el nem tűnik a süllyesztőben.

Tatai-Tóth András, a szocialista frakció oktatási munkacsoportjának tagja lapunknak tegnap elismerte, hogy jövőre lényegesen kevesebb pénzt kapnának az oktatási intézmények. „De ez meszsze nem 28 milliárd. Csak mintegy 21 milliárd forintról van szó” – jegyezte meg a szocialista képviselő. A kormánypárti politikus szerint át fogják gondolni azokat a területeket, ahol a forráselvonás gondot okozhat. „Megoldást kell találni arra, hogy a művészeti oktatás és a nemzetiségi oktatás ne kerüljön veszélybe” – emelte ki a képviselő. Ellenben a kollégiumok finanszírozásának csökkentésével kapcsolatban még további vizsgálatokra van szükség – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!