Hírek

2005.11.12. 00:00

Szövetkezet, de nem téesz

Eredetileg harminchét gazda részvételével hozták létre Kiskunfélegyházán a Kiskunsági TÉSZ-t. Ám mire a papírokat beadták a cégbíróságra, a taglétszám már ötvenötre duzzadt, és azóta is folyamatosan nő.

Szász András

[caption id="" align="alignleft" width="227"] A válogatócsarnok a tészeknek nyújtható támogatással épült
[/caption]Kiskunfélegyháza - A Kiskunsági TÉSZ tagsága jelenleg huszonkilenc hektárnyi fedett (fólia, üvegház) területen termel úgynevezett hajtatott zöldségféléket, és nagyjából ugyanekkora a szabadföldi zöldségtermesztés földterülete. – A szövetkezet megalakulásához 2002 júliusában nem volt szükség propagandára, győzködésre – emlékezik a kezdetekre Hegyi László elnök. A gazdák rájöttek maguktól, hogy egyénileg képtelenek megfelelni a piacon maradás feltételeinek. A szándék önmagában kevés volt, időbe telt, mire megtanulták az együtt gondolkodást, együtt cselekvést.

Az alakulás első (fél) évében 68 millió volt a szövetkezet árbevétele. Idén szeptemberig ennek csaknem tízszeresét, 620 millió forintot értek el. Az állami támogatások lehívása tekintetében a termelő és értékesítő szövetkezetnek összehasonlíthatatlanul nagyobb az esélye, mint az egyéni gazdáknak. Az unió pedig már csak kifejezetten a tészeket támogatja. – Az elmúlt három esztendő egyértelműen bebizonyította, a tész nemcsak jó, de egyenesen nélkülözhetetlen – vélekedett Kaposi János értékesítési igazgató. Hozzátette: a siker azonban még korántsem jelenti a bővítési folyamat lezárását.

– A tagfelvételnek nincs különösebb feltétele – hangsúlyozta Hegyi László elnök. Egyetlen elvárás, hogy az újonnan belépő fogadja el a szövetkezet alapszabályában rögzített kötelezettségeket. Elsősorban a környezetvédelemre vonatkozó kitételeket. Egyébként a szövetkezet már elkezdte az Eurogep minőségbiztosítási rendszer kiépítését, amely lehetővé teszi a zöldségtermesztés minden műveletének számítógépes nyomon követését a vetéstől a betakarításon és csomagoláson át az elárusító polcig bezárólag.

A szövetkezetnek a 2004-ben átadott haleszi telephelyén öt, egyenként 700 köbméteres hűtőkamrája, hatalmas szortírozó- (válogató) és csomagolócsarnoka van. Ezt azonban mára kinőtték. Ezért a meglévő csarnok mellé hamarosan egy 2000 négyzetméteres, hűtőkamrákkal, rakodórámpákkal kiegészített, újabb létesítmény építését tervezik. A Kiskunsági TÉSZ kezdetben egyetlen áruházzal állt kapcsolatban, jelenleg ötnek szállít. A szövetkezet tehát olyan lehetőségeket biztosít, amelyek az egyéni termelők számára aligha elérhetők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!