Hírek

2005.11.08. 00:00

Szélkakasharcot indítanak

Szélkakas. Ez az újabb, bombasztikusnak vélt, a későbbiekben valószínűleg majd gyorsan elhasználódó szó jelent meg a két nagy párt kampányharcában. A Fidesz gyorsan közhellyé koptatott luxusbaloldalára válaszként a szocialisták a szélkakas szóval jellemzik Orbán Viktor politikáját. Az előző ciklus miniszterelnöke még a hét végi szövetségi gyűlésen megjósolta, hogy személyét támadások érik.

Éber Sándor

„Az MSZP többhetes kampányt indít a szélkakas-politika ellen” – jelentette be a párt két alelnöke, Újhelyi István és Juhász Ferenc. A szélkakas motívuma Gyurcsány Ferenc szeptember 4-i, fővárosi kampánynyitó beszédében már megjelent. A Fiatal Baloldal politikusai ennél is korábban, 2004 őszén küldtek egy szélkakast Orbán Viktornak. A kifejezés az ifjúsági szervezet hét végi országos tagtoborzóján újra feltűnt a transzparenseken, majd hétfőn több országos napilapban is megjelent fizetett hirdetésként. Internetes oldalukon pedig több témakörben – családi adózás, adóreform, munkahely stb. – olyan mondatokat csipegettek össze a Fidesz elnökétől, amelyekben eltérően nyilatkozik egy adott kérdésről.

„Az ország és az emberek gondjainak megoldásával kellene foglalkozni a szocialistáknak a Nemzeti Konzultáció tapasztalatai alapján, nem pedig az ellenfél lejáratásával” – mondta lapunknak Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője szerint a politikai közéletben példa nélküli az MSZP negatív kampánya az újságokban. „A szavazók számára világossá válik, hogy az MSZP az ország megosztására törekszik” – hangoztatta Révész Máriusz.

Negatív módszerrel indít a hathetes kampány

majd Minden jelentős hétfői országos politikai napilapban, továbbá bulvár- és sportújságban megjelent az MSZP fizetett hirdetése. A hirdetés költsége egy lapban minimum másfél millió forint körül van. A szélkakas szót egy lexikonból vett idézettel magyarázzák. Ezek szerint a szélkakas politikai felfogását, pártállását elvtelenül, érdekből cserélgető személy vagy szeleburdi ember. A magyarázó szöveg szerint Orbán Viktor mindig azt mondja, amitől a legnagyobb hasznot reméli, akkor is, ha korábban homlokegyenest mást mondott. A Fidesz vezetőjét negatív színben feltüntető hirdetés az MSZP új, hathetes kampányának első megnyilvánulása.

A magyarázó szöveg szerint Orbán Viktor mindig azt mondja, amitől a legnagyobb hasznot reméli, akkor is, ha korábban homlokegyenest mást mondott. A Fidesz vezetőjét negatív színben feltüntető hirdetés az MSZP új, hathetes kampányának első megnyilvánulása. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!