Hírek

2005.11.03. 00:00

Sok pénzt visznek jövő héten a postások

Jövő héten kezdi meg a Magyar Posta az emelt nyugdíjak kihordását. A novemberi nyugdíjfizetési napon mindenki egy összegben kapja a szokásos nyugdíjat és a kormány őszi döntésének megfelelően az egyszázalékos emelést, amely visszamenőleg januártól jár.

B. L.–H. P.

A nyugdíj a következőkből tevődik össze: a novemberi (egy százalékkal) megemelt járandóság, a január-októberi időszakra jutó egyszázalékos emelés összege, a 13. havi nyugdíj megemelt őszi részlete és végül a 13. havi nyugdíj tavasszal fizetett felére eső emelés összege. Átlagosan mintegy harmincezer forinttal magasabb összeget, 90 ezer forintot kézbesít majd a postás. A kézbesítés részleteit firtató kérdésünkre Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője egyelőre nem tudott tájékoztatást adni. Hangsúlyozta, hogy kollégái még jelenleg is dolgoznak a postások védelmét szolgáló biztonsági intézkedéseken. Információink szerint a vidéki kisvárosokban jövő hét pénteken, 11-én várhatják a jogosultak az első nyugdíjak kézbesítését. Akárcsak korábban, idén is polgárőrök kísérik figyelemmel a kézbesítőket munkájuk során. Így történt ez akkor is, amikor 2002 nyarán minden nyugdíjas megkapta havi járandósága mellé a választások során ígért 19 ezer forintot.

Informátorunk szerint a megemelt nyugdíjak kézbesítése jelentős többletmunkát jelent a kézbesítőknek. Nem vihetik ugyanis magukkal az adott napra kiszabott összes pénzt, csak egy meghatározott, napi munkájukhoz képest viszonylag csekély összeg lehet egyszerre a táskájukban. Amikor ez elfogyott, a postára visszatérve újra megtöltik a táskát, s ismét útnak indulnak. A jogszabályok ugyan megengednék, hogy minden postás gázsprayt hordjon magával, de a Magyar Posta a jövőben sem fogja kézbesítőit ilyen önvédelmi eszközökkel ellátni. Mint Tomecskó mondta, az erőszak erőszakot szül.

B. L.–H. P. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!