Hírek

2005.11.18. 07:00

Selejtes árut sóztak rám a boltban

PÓRUL JÁRTAM Olvasónk az egyik nagy áruházban vásárolt egy rádiós ébresztőórát. Amikor otthon - három napon belül - kibontotta, a csomagolásból egy selejtezési jegyzőkönyv hullott ki.

BAMA

A hibás, selejtes árut az üzletnek a blokk ellenében hibátlanra kell kicserélni. Erre Bobál Pál, a Pest megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatója hívta fel a figyelmet. Az eset egyébként garanciális, azaz a jótállási ügy, amelyben a vita újabban már a bíróságokra tartozik - tette hozzá az igazgató. Ha a kereskedő nem hajlandó a cserére, a kárvallott vásárló pert indíthat, hogy orvosolják panaszát. Valószínű azonban, hogy egy kis ébresztőóráért senki nem vág bele egy hosszú évekig tartó eljárásba.

De van még egy lehetőség: ha nem cserélik ki a terméket, az úr a Budapesti Békéltető Testülethez fordulhat. (Feltéve, ha mindez a fővárosban történt. Egyébként szerte az országban működnek hasonló testületek.) Nekik az a szerepük, hogy peres úton kívül segítsék a feleket megegyezni. Akár lélektani nyomást is gyakorolhatnak a kereskedőre, hogy tegyen eleget kötelességének. Munkájuk akkor is fontos lehet, ha közvetlenül nem érnek célt vele. Egy esetleges bírósági eljárás során ugyanis állásfoglalásuk döntő súllyal eshet a latba. Ha elítélik a kereskedő magatartását, akkor szinte biztos, hogy a vásárló megnyeri a pert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!