Hírek

2005.11.24. 18:18

Rossz világ jön az európai cukortermelőkre

Elfogadták az uniós agrárminiszterek az európai cukoripar reformjáról szóló tervezetet. A Magyarország által is bírált rendelet három év alatt 36 százalékkal csökkenti a termelőknek fizetett árat. Nem könyvelhettek tehát el nagy sikert az ellenzők, hiszen az Európai Bizottság eredeti javaslatában 39 százalékos csökkentés szerepelt.

BAMA

Csökkennek a cukortermelési kvóták is, amelyek jelenleg meghaladják az unió fogyasztási szükségletét. Ezzel együtt a termelést leállító gazdáknak is támogatás jár. Ez az elveszített bevétel 64,2 százalékával lesz egyenértékű.

A cukorrendtartási reform tárgyalása idején sorra elhangzó éles bírálatoknak várhatóan koránt sincs vége, az uniós döntést így leginkább a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) üdvözölheti. A jövő nyártól életbe lépő rendelkezés ugyanis a szervezet nyomására született meg. Az európai cukorárak csökkentése ugyanakkor – legalábbis elvben – a fogyasztók számára is jó hír, hiszen ma a világpiaci ár háromszorosa jut a termelőknek. Igaz, korábban a fogyasztóvédők is bírálták a rendelkezést, mondván az árcsökkenésből eredő bevételkiesést továbbhárítják a gyártók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!