Hírek

2005.11.24. 16:59

Roham a munkaügyi irodákban

Országosan 308 ezer munkanélkülit tartanak nyilván, a munkaügyi hivatalokban viszont csak 45 ezer állást kínálnak. Mégis érdemes regisztráltatnia magát annak, akinek nincs munkája.

Tóth Marcella

Idén augusztus-októberben 7,3 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta a tavalyi hasonló időszakban mért 6,1 százalékhoz képest. November 1-től a munkanélküli segélyt felváltotta az álláskeresési támogatás, amit akkor kap az ügyfél, ha tényleg munkát keres. Rendszeresen be kell mennie a munkaügyi központba, ahol utánanéznek, valóban felkereste-e az általuk ajánlott cégeket. Ez a segítség azoknak jár, akik az elmúlt négy évből egy év munkaviszonyt tudnak igazolni, akik kevesebbet, azok arányosan kevesebb pénzt kaphatnak.

[caption id="" align="alignleft" width="280"] Érdemes a munkanélkülieknek bejelentkezniük – fotó: Darnay Katalin
[/caption]A parlament gazdasági bizottsága szerdán fogadta el azt a javaslatot, miszerint ha egy kis- és középvállalkozás olyan munkanélkülit vesz fel, aki már három hónapja regisztrálta magát, akkor utána egy évig nem kell járulékot fizetni. A mentesség a minimálbér 130 százalékáig jár. Ezért a munkáltatónak azt kell vállalnia, hogy még egy évig foglalkoztatja a dolgozót. Mindebből következik, hogy ma már a munkanélkülinek érdemes bejelentkeznie a munkaügyi központokban. Ezt támasztják alá az elmúlt napok tapasztalatai is. Weisz Zoltántól, a Somogy Megyei Munkaügyi Központ igazgatóhelyettesétől például megtudtuk, hatalmas náluk a tömeg november 1-től. A hivatal nyújtott műszakkal dolgozik, hogy mindenkivel meg tudják kötni az álláskeresési megállapodást. Így is előfordul azonban, hogy valakit aznap már nem tudnak fogadni. Eddig jók a tapasztalataik az új rendszerrel kapcsolatban, csak egy-két ember volt, aki nem akarta megkötni az álláskeresési megállapodást. Somogy megyében a szakmunkások közül a kőművesek, az ácsok, a lakatosok és az esztergályosok a legkeresettebbek. A felsőfokú végzettségűek közül a legtöbb cég a villamos- és gépészmérnököknek kínál állást. Általában minimálbért vagy azt kicsit meghaladó összeget kínálnak a cégek a szakmunkásoknak.

A Bács-Kiskun Megyei Munkaügyi Központban is hasonló tapasztalatokról számoltak be. A nyári közmunka, a mezőgazdasági és építőipari munkák befejezése miatt rengetegen jönnek álláskeresési járadékot igényelni – tudtuk meg Farkas Istvántól, a központ Munkaerőpiaci Programok és Elemzések Osztályának osztályvezetőjétől. Az ügyintézési idő megnőtt, az ügyfelek türelmetlenebbek a várakozási idő miatt. Akik álláskeresési járadékra jogosultak és magas volt az átlagkeresetük, pozitívan értékelik a változást. Azok viszont hátrányosabb helyzetbe kerültek, akik munkanélküli járadék után most az álláskereséshez kapnak segítséget, mert így az összeg idővel csökken. A megyében egyébként októberben 23 ezer regisztrált munkanélkülit tartottak számon. Októberben 4512 munkalehetőséget tartottak nyílván, azaz száz regisztrált munkanélkülire 8,2 állásajánlat jut. A térségben leginkább a segédmunkások, a húsfeldolgozók, a kézi anyagmozgatók és a tehergépkocsi-vezetők keresettek. Általában 60 és 90 ezer forintos bruttó béreket kínálnak ezekhez az állásokhoz.

A Fővárosi Munkaügyi Központban a statisztikai és elemzési központjának munkatársa, Csécsi János kérdésünkre elmondta, hogy a változás tapasztalatairól csak két-három hónap múlva lehet beszélni, mert még túl rövid idő telt el. Budapest kerületi kirendeltségek azonban a vidéki megyékhez hasonló problémákkal találkoznak, rengetegen szeretnék regisztráltatni magukat. A fővárosban a tehergépkocsi-vezetők, a könyvkötők, az épületasztalosok és a műszerészek találhatnak maguknak könnyebben munkát. Ezekhez a munkákhoz 60 és 160 ezer forint közötti bér kínálnak. A szellemi foglalkozásúak közül pedig a számítástechnikus szakemberek a legkeresettebbek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!