Hírek

2005.11.04. 00:00

Rettegés a Garay téren

Kétségbeesésben élnek Budapesten a Garay tér 8. lakói. Attól félnek, az egész házat le kell bontani.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Póczok Istvánnak borotválkozás közben a fejére potyog a vakolat
[/caption] – Ugye biztos, hogy eljön? – kérdezi a női hang kétségbeesve. Harcz Ibolya már harmadszor telefonál a Garay tér 8-ból. Ennyire izgul a házuk sorsa miatt. – Néhány éve tataroztunk. Most meg lehet nézni, hogy néz ki – mutatnak körbe a lépcsőházban. A valamikor csinos házat alul, felül és oldalt is repedések csúfítják. Lassan egy éve tart az új Garay-csarnok körüli botrány. A környékbeli házak megrepedtek a résfal építésekor, a lakásokban is károk keletkeztek, írtuk meg korábban. Legjobban a Garay tér 8. sérült meg. Az építtető cég, a Pendola kft. tulajdonosa ígéri: minden bajt orvosol. Ebben a lakók kételkednek. – Purhabbal fújták be a repedést – mutat a kapu fölé Bagi Henriett. A hajdan szép gipszdíszítés valóban olyan, mintha lefelé készülne csurogni. – A ház alapja sérült meg. Ha a lakásokat tatarozzák is, mit érünk vele?! Az épület még mindig mozog. – Kivertem én a balhét a Pendolánál – meséli a hetven év körüli Póczok István. – Mi tagadás, elveszítettem a türelmemet. Ordítottam az úrral, hogy jöjjön ő lakni olyan lakásba, ahol borotválkozás közben a fejére potyog a vakolat. Öt biztonsági őrrel tudott csak kidobatni az utcára.

Póczok István fürdőszobájában méretes hasadék tátong a mosdó felett. Nejlonnal van leragasztva, amely már megtelt a födémből potyogó darabkákkal. A hálószobában nejlonnal fedték be a lyukakat az ágy fölött. Akárcsak Szentpéteriéknél. – Ezek a farostlemezek tartják a falat két oldalról – vezet a franciaágyhoz Lajos, a családfő. Első látásra azt hinné az ember, lakásdíszítő elemet lát. A falat ugyanis szinte teljesen beborítják a barna színű lemezek. Öt-hat centiméter átmérőjű csavarokkal „díszítve”. – A mellettünk lévő lakásban ugyanez van – közli Szentpéteri. – Hogy egyik irányba se dőljön el a fal. Egyszóval életveszély. Megmutatja a padlót is: a szoba sarka felé lejtős lett – a porszívó magától begurul a helyére. De a legrémisztőbb állapotok Csukovitséknál uralkodnak. Ember, asszony és egy hétéves kisfiú. Lakásukban egy éve nincs áram. – Tönkrementek a falban a vezetékek – mondja a férfi. – Ideiglenesen a villanyórától hozzuk be az áramot. – Félünk, hogy életveszélyes lesz a házunk, és le kell majd bontani – mondja Harcz Ibolya. Valóban kár lenne a kétemeletes, régi, szép házért. A kovácsoltvas lépcsőkorlátért. – Szép kis ház ez, jó a lakóközösség is – mondják az emberek. – El vagyunk keseredve. Mi csak azt szeretnénk, ha végre rendbe raknák a házunkat. Ahogy azt régóta ígérik.

Az építtető azt ígéri: mindent rendbe hozat

Rémhír, hogy az építtető sorsukra hagyná a Garay tér és környéke lakóit – mondta Zsohár Árpád, a Pendola Holding Center Kft. tulajdonosa. Ígéri: a sérült házak, illetve a 760 lakás általuk okozott hibáit kijavítják. Jövő héttől újra statikusok mérik fel a helyszínt. Az épületeket még novemberben kívül-belül megerősítik. A lakásokat a lakók kérésére tavasszal állítják helyre. De aki kívánja, azét most megcsinálják – így Zsohár. A beruházó minden hónap utolsó csütörtökén, délelőtt 10 órakor egyeztető fórumot tart a közös képviselőkkel. A polgármesteri hivatalba a lakókat is várják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!