Hírek

2005.11.08. 00:00

Összehajoltak a vezetők

Orbán Viktornak öt hónappal a választások előtt fontos lett a parlament. Gyurcsány javaslata: támogassák a kormányt.

Dreissiger–Éber–Tibay–Újvári

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Gyurcsány Ferenc felszólalása után ismét újszerű dolgot tett: felállt, átsétált a Fidesz soraiba, és beszédbe elegyedett Orbán Viktor volt kormányfővel
[/caption]Tegnap három és fél év után először szólalt meg a parlamentben Orbán Viktor. „Azért kértem szót, hogy beszámoljak a Nemzeti Konzultáció lezárásáról” – így hangzott első mondata. Beszédében – amely A változásról címet viselte – hangsúlyozta: ez egy olyan program volt, amelyben nem meggyőzni akarták az embereket. „Öt perc kevés a tanulságokra, azt azonban elmondhatom, hogy az emberek
a rendszerváltás után 16 évvel örülnek a függetlenségnek, és a szabadságnak” – mondta. A volt miniszterelnök azt javasolta, hogy hozzanak létre egy nemzeti garanciatörvényt, amelynek bizonyos elemeit csak kétharmados többséggel lehessen módosítani. „Ilyen legyen a 13. havi nyugdíj, a gyermekek utáni adókedvezmény, a panelfelújítás. Ilyen legyen, hogy a gáz-, a villany- és a gyógyszerárak csak az infláció mértékével nőjenek, és hogy az áfát időben visszakapják a vállalkozók” – tette hozzá.

A változásokról és a változtatás képességéről szólt válaszában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő megköszönte ellenzékének, hogy támogatta a kabinetet olyan fontos kérdésekben, mint a családtámogatások vagy a Fészekrakó program. Kijelentette: a parlamentben és azon kívül is konstruktív vitára van szükség. Gyurcsány Ferenc Orbán Viktor nemzeti garanciatörvényekkel kapcsolatos felvetésére válaszolva úgy fogalmazott: azt is rögzíteni kellene, hogy ne nevezzék a politikusok egymást hazaárulónak, hogy ne lehessen kormányzati szándéktól függően „visszavenni” a törvényesen eladott dolgokat. A miniszterelnök szerint – utalva a Fidesz kormánya idején elmaradt nyugdíjemelésre – e körbe kell tartozzon, hogy a nyugdíjakat kormányoktól függetlenül időben ki kelljen fizetni. A kormányfő kijelentette: olyan politikát kell folytatni, amely rendelkezik a változtatás képességével: hangsúlyozta, a jelenlegi kormány erre egyértelműen képes.

Gyurcsány Ferenc mondandója végeztével odaült a Fidesz padsoraiba, és Orbán Viktorral kezdett négyszemközti beszélgetést. Úgy tudjuk, a miniszterelnök felajánlotta a Fidesz elnökének, hogy tárgyaljanak a garanciatörvényről. Orbán Viktor azt kötötte ki, hogy vegyék figyelembe a konzultáció eredményeit, s az általa javasoltak mindenképpen szerepeljenek a tervezetben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!