Hírek

2005.11.25. 00:00

Nyilvánosan bocsánatot kért a klónozó koreai

K. F.

Nyilvánosan esedezett bocsánatért az őssejtkutatás és a klónozás egyik úttörője. A dél-koreiai Hvang Vu-szuk elismerte, hogy két laboratóriumi nő munkatársa adta azokat a petesejteket, amelyeket kutatásaihoz felhasznált. „Nagyon sajnálom, hogy olyasmit kell mondani a közvéleménynek, ami szörnyű és szégyenteljes. Szeretnék sikeres kutatásokról beszámolni, ehelyett szabadkoznom kell” – tudósított a kutató sajtókonferenciájáról a CNN.

Hvang szabályos hős hazájában, mivel a többi között ő klónozta a világon az első emberi embriót, hogy őssejteket vonjon ki belőle. Egy évvel korábban ő volt az is, aki az első klónozott kutyát előállította. „Az etika és a tudomány együtt irányítja az emberi civilizációt. A kutatóknak az etika határain belül kell mozogniuk, de kétségtelen, hogy voltak esetek, amelyek során ezt figyelmen kívül hagyták” – fejtegette Hvang. A tudós bocsánatkérése egy nappal azután történt, hogy a szöuli egészségügyi minisztérium közölte: az a tény, hogy két kutató petesejtet adott a kutatásokhoz, nem sért semmilyen szabályozást, mert az adomány önkéntes volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!