Hírek

2005.11.08. 00:00

Nyertek a nagy családok

Megszavazta a parlament tegnap késő este lapzártánk után az adótörvényeket. A legtöbb változásra a személyi jövedelemadóban kell számítani jövőre.

Füsi P.–Tóth M.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A kétgyermekes szülők már nem vehetik igénybe a családi adókedvezményt. Az csak azoknál marad meg, akiknek legalább három gyermekük van
[/caption]Az alacsony keresetűek és a sokgyermekesek az igazi nyertesei a jövő évi adótörvényeknek. Az új szja-táblának köszönhetően több marad a magánszemélyek zsebében. Bár az alsó, 18 százalékos kulcs nem változik, magasabb éves jövedelemig adózhatnak ezzel az emberek. Míg idén 1,5 millió forint a határ, jövőre 1,55 millió. Két százalékponttal 36 százalékra csökken az szja felső kulcsa, ezzel adóznak tehát azok, akik éves szinten 1,55 millió forintnál többet keresnek. Emelkedik az a határ is, éves 1,35 millió forintra, ameddig igénybe vehetik az alkalmazottak az adójóváírásnak nevezett kedvezményt. Ez azt eredményezi, hogy havi 63 ezer forintos bérjövedelem után nem kell adót fizetni.

Gyökeresen átalakul a családtámogatások rendszere. Az egy- és kétgyermekesek esetében megszűnik a családi adókedvezmény, emelkedik a családi pótlék, amely minden kicsiny után jár majd. Az a szülő, akinek egyke a gyermeke, havonta 11 ezer forintra számíthat (ha egyedül neveli, akkor 12 ezerre). Két gyermek után 12-12 ezer, három utódtól kezdődően 14-14 ezer forint jár 2006-ban. A legalább három gyermekesek emellett adókedvezményt is igénybe vehetnek, viszont a jelenlegi havi 10 ezer forint négyezerre apad. Tudni kell azonban, hogy ezen engedménnyel csak azok élhetnek, akik éves jövedelme – három lurkó esetén – nem haladja meg a 6 millió forintot. Több gyermek esetén 8 millió a határ.

Az alkalmazottak számára kedvezőtlen, hogy 2006-ban a munkaviszonyból származó éves jövedelem legfeljebb 15 százalékáig kaphatnak juttatásokat adó- és járulékmentesen. Ezt a munkáltató további 10-10 százalékkal egészítheti ki – a dolgozóval együtt élő házastárs, illetve családi pótlékra jogosult gyerekek számától függően – évenként legfeljebb 72 ezer forinttal. Az összes béren kívüli juttatás 500 ezer forint lehet, efölött 44 százalékos adót kell fizetni.

Ha kíváncsi, mennyivel marad több jövőre a zsebében, kattintson ide!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!