Hírek

2005.11.09. 00:00

Négypontos gazdasági terv a Fidesztől

Matolcsy György, az előző kormány gazdasági minisztere tegnap egy tanácskozáson beszélt pártjának egyelőre nem hivatalos terveiről. A volt tárcavezető szerint a választások után az új kormánynak második gazdasági rendszerváltást kell majd végrehajtania, amely kizárólag közmegegyezéssel jöhet csak létre. Kifejtette: a konszenzusnak négy területen kell majd létrejönnie.

Sz. Sz.

A gazdaságpolitikus szerint a munka világában a társadalmi, nemzeti – attól függően, melyik oldal nyer – megállapodásban a kormánynak vállalnia kell, hogy négy év alatt 500 ezer új legális munkahely megteremtésében segédkezik, miközben a magyar kis- és középvállalkozások 1,5 milliót megtartanak. Hozzátette: ugyanehhez a témakörhöz kapcsolódóan radikális adócsökkentésre is szükség lesz. Matolcsy szerint a második pontban, a tőke területén ugyancsak 15 éves távlatban lenne arra szükség, hogy a következő kormányok a tőkemérleget kiegyenlítsék.

A harmadik fő témakörben a Fidesz gazdaságpolitikusa az állam szerepét rendezné. Ennek kapcsán 800 ezerről negyedével, 600 ezerre kellene csökkenteni az állami munkahelyek számát. A közbeszerzéseknél pedig a külföldi és a hazai cégek arányát meg kellene fordítani. A negyedik stratégiai kör középpontjában az euró áll. Matolcsy úgy véli, mindent meg kell tennie azért, hogy már 2009-ben be lehessen vezetni az unió pénznemét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!