Hírek

2005.11.02. 00:00

Mortimer enyhítő körülményre számíthat

Napokon belül megszülethet a vádemelési javaslat Mortimer-ügyben. A rendőrség befejezte azt a nyomozást, amit a leszúrt fiú, Patai Józsi miatt indítottak.

Nagy Eszter Dóra

Elkészült az az orvosszakértői vélemény, amire eddig a nyomozók vártak, hogy lezárhassák Patai Józsi leszúrása miatt májusban indult nyomozást. Mint ismert, a roma fiút a Mortimer becenéven ismertté vált Gy. Mihály (17) szúrta át egy karddal, még május 8-án. Patai Józsi életéért napokig küzdöttek az orvosok. Végül a fiú felépült, ám családja szerint még mindig olyan állapotban van, hogy egy évet ki kellett hagynia az iskolából. Mortimer elfogásával szertefoszlott az a nézet, miszerint rasszista támadás történt. Ő ugyanis romának vallotta magát, és ezt mindvégig következetesen fenn is tartotta. A hatályos jogszabályok szerint mindenkit olyan kisebbséghez tartozónak kell tekinteni, amelyik kisebbséghez tartozónak vallja magát. Azt viszont szakértők cáfolták meg, amit Mortimer az esetről állított. Azt mondta, Patai Józsi kést rántott és ő csak akkor támadt rá a karddal. Az ügyben elkészült egy orvosszakértői vélemény, de újabbat készíttettek. Az irat rögzíti, hogy nagy erővel döfték a fiúba a kardot. Elkészült a fiatalkorú elkövetőről készített környezettanulmány is, sőt a rendőrök a nyomozás során fából rekonstruálták az egyébként darabokban előkerült kardot. A rendőrség részéről tehát lezárult a nyomozás, ám a vádemelési javaslat a fokozott felügyeletet gyakorló Fővárosi Főügyészségen múlik. Ha a vádhatóság nem kér újabb szakértői véleményt, az ügy nyomozati szakasza egy-két napon belül lezáródhat.

Enyhítő körülmény?

A hatályos törvények szerint emberölési kísérlet miatt 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztést ítélhet meg a bíróság. Fiatalkorú elkövető azonban enyhébb büntetésre számíthat. Enyhítő körülménynek tekinthető az elkövető fiatal kora, valamint az, ha nem volt az eset során minősítő körülmény. Ilyen esetben a bíróság kétéves börtönbüntetésre is mérsékelheti a büntetést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!