Hírek

2005.11.15. 00:00

Megmérgezték négymillió német ivóvizét

Egy gazdát gyanúsítanak azzal, hogy mérget szórt a Bodeni-tóba, ezzel veszélyeztetve 4 millió ember ivóvízellátását.

F. K.

Merényletkísérlet történt egy német ivóvízellátó cég ellen – erősítették meg a helyi hatóságok. A baden-würtembergi Bodensee-Wasserversorgung (BWV) a tartomány mintegy négymillió lakosát látja el ivóvízzel. A cég korábban fenyegető levelet kapott, ennek nyomán úgy döntött, sűrűbben végez vízminőség-ellenőrzéseket. Közben a BWV sipplingeni vízkiemelőjének közelében, a parttól mintegy 300 méterre nyitott növény-védő szeres tárolóedényeket találtak. Az edényeket búvárok találtak meg mintegy hetvenméteres mélységben.

Egyelőre nem tudni, hány edényt süllyesztett el az elkövető, a hatóságok most nagy területet vizsgálnak át. Szinte bizonyosra vehető, hogy jelentős mennyiségű méreg került a tó vizébe, de az ellenőrző vizsgálatok szerint a biztonsági határértéket nem haladta meg. A német hatóságok tegnap bejelentették, hogy megtalálták az elkövetőt. Az edények tóba sülylyesztésével egy Ravensburg környékéről származó svábföldi gazdát gyanúsítanak. Az ő birtokát a napokban kutatják át a rendőrök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!