Hírek

2005.11.04. 00:00

Még tartja magát a borravaló

Egy hónapja számítható fel a magyarországi éttermekben a szervizdíj. A törvényesen szedhető felszolgálási díj a borravalót váltaná fel. Eddig legfeljebb tíz vendéglőben vezették be.

Dávid Szonja

Áfavonzata van, könyveléstechnikailag sem egyszerű átlátni – mondta Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Valószínű, hogy év végéig a kivárást választják az érintettek. Ennek oka többek között az, hogy januárban derül ki: milyen egyéb költségek hárulnak a vállalkozókra. Háber Tamás szerint igazi áttörés jövőre várható, amikorra átlátható képet kapnak a vendéglátók. A kormány a Nyugat–Európábában elterjedt felszolgálási díjjal próbálja „fehérebbé tenni” a vendéglátást. A szervizdíj a végösszeg legfeljebb 15 százaléka lehet. Budapesten a Gundel étterem már bevezette a szervizdíjat. Az étterem ügyvezetője szerint a rendelet a felszolgálóknak rendezett jövedelmet biztosít. – A számlán és az étlapon feltüntetjük, hogy az ár 15 százalékos felszolgálási díjat tartalmaz. A vendégek gyakran tanácstalanok borravalóügyben, így viszont egyértelmű helyzet teremthető – mondta Budai Gábor ügyvezető igazgató.

Dávid Szonja -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!