Hírek

2005.11.21. 00:00

Mától veszik vissza az elemet

Augusztusban lépett életbe a rendelet, de csak ma adják át a használt elemek első gyűjtőpontját.

Braunmüller L.–Tóth M.

Ma avatja fel a környezetvédelmi miniszter az első bolti használtelem-gyűjtőpontot a budaörsi Tesco áruházban. A vevők ingyen leadhatják a használt elemeket és akkumulátorokat az áruházlánc minden boltjában. Egy augusztus 22-én kelt minisztériumi rendelet szerint az elemeket forgalmazó boltoknak szerződést kell kötniük a visszagyűjtést szervező Re’lem Kht.-val, és kötelesek ingyen visszavenni mindenféle szárazelemet. A rendelet türelmi időt hagy a forgalmazóknak és a gyártóknak. Az első fővárosi bolti gyűjtőpontok után a megyeszékhelyeken, az egész országban pedig várhatóan két év múlva adhatjuk le az elemeket.

A gyűjtőpontok számának növekedésétől nem várják, hogy az emberek tömegesen visszaviszik használt elemeiket az üzletekbe – mondta érdeklődésünkre Cserépy Zoltán, a Re’lem Kht. ügyvezetője. Szerinte a legkevésbé azok a kereskedők tájékozottak az visszavételi kötelezettséggel kapcsolatban, akik olyan termékeket forgalmaznak, amelyekhez elemeket is adnak (távirányító, gyerekjátékok). A gyártók az általuk forgalomba hozott elemek 7 százalékát kötelesek visszagyűjteni és ártalmatlanítani az idén, jövőre 10, 2007-ben pedig 13 százalékot.

Egyébként tilos a használt elemeket és akkumulátorokat a háztartási szemétbe, azaz kukába dobni. Elkülönítve kell gyűjteni ezeket, mert veszélyes hulladéknak minősülnek. Ha mégis a szemétbe dobjuk vagy netán az erdőben szabadulunk meg tőlük, akkor hulladékgazdálkodási bírságot is fizethetünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!