Hírek

2005.11.04. 00:00

Mától megint olcsóbb a benzin, vajon meddig?

Feltéve, hogy semmi olyan váratlan, komolyabb változás nem következik be a nemzetközi piacokon, ami módosítaná a kőolaj árát, egy kedvező tendencia első lépésének tekinthető a hazai benzinek és a gázolaj árának mai csökkentése – mondta a Reggel kérdéseire válaszolva Bacsur György, a Mol Rt. sajtóirodájának vezetője.

K. E.

Hiszen hazai kormányzati döntések már nem befolyásolhatják, mivel az általános forgalmi adó 5 százalékpontos csökkentésén túl vagyunk. Az elmúlt napok árcsökkentése ennek tulajdonítható. A kormány egyébként az áfacsökkentéstől a forgalom növekedését is várta, és bár az olajtársaság hivatalosan nem számított rá, végül a kereslet valóban nőtt. Elemzők azonban úgy vélik, hogy ez nemcsak az adóváltozásnak, hanem a forint dollárral szembeni, napokban bekövezett erősödésének is köszönhető. Továbbá az évszakhoz képest melegebb, kedvező időjárás is segített, ami általában mérsékli az energiaárakat, és ily módon hat közvetetten a benzin és kőolaj árára is. S hogy mi lesz hosszabb távon? Erre egyelőre egyetlen szakértő sem mert választ adni. Ami biztos: ma a Mol 3 forinttal csökkentette a benzinek, és 1,9 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát. Így egy liter 95-öst 260 forint körül, egy liter 98-ast 270 forint körül tankolhatunk. A gázolaj ára szintén 260 forint körüli.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!