Hírek

2005.11.24. 07:00

Lopással gyanúsított, bemocskolt

Olvasónkat főnöke meggyanúsította, hogy fosztogatja a kasszát. Mondván: ebből a fizetésből máskülönben nem telne neki fodrászra, kozmetikusra, manikűrre és szép ruhákra.

BAMA

Legjobb megoldás ilyen helyzetben, ha felmondunk, és munkahelyet változtatunk - tanácsolták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Harminc nap rendes felmondási idő jár nekünk. Ennyire megromlott munkaviszonyt nem érdemes fenntartani. Az elmérgesedett légkör testünket-lelkünket rombolhatja.

Ha a történteket jogi útra tereljük, két lehetőségünk van. Az egyik, hogy polgári pert indítunk jó hírnév megsértése címén. A másik út a büntetőjogi feljelentés. Érdemes rögtön a bírósághoz fordulni, amely magánvádas eljárást indíthat az ügyben. Nagyon fontos tudnunk, hogy a tanúknak mindkét esetben perdöntő jelentőségük van - hangsúlyozza az ügyvéd. Ők lehetnek éppen közvetett tanúk is. Ha tehát az igaztalan vád négyszemközt hangzott el, de utána mi sírva rohantunk ki a főnöki irodából, és elújságoltuk, mi történt, a kollégák vallomásukkal igazolhatják állításunkat. Ha bizonyításunk sikerül, a másik fél élhet a viszonváddal. Ő szintén állíthatja, hogy mi is megsértettük az ő jó hírnevét. A bíró ilyenkor megpróbálja kibékíteni a vitás feleket.

Ha a bíróság kimondja: a munkáltató elkövette a rágalmazást, háromféleképpen büntethetik meg. Egy év börtönnel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel. Általában az utóbbira esik a választás. Ne gondoljunk hatalmas összegre: a büntetés mértéke százezres nagyságrendű lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!