Hírek

2005.11.02. 00:00

Kilakoltatás: márciusig megtiltva

November elsejétől kilakoltatási moratórium lépett életbe a fővárosban, így március végéig senki sem kerülhet az utcára – az önkényes lakásfoglalókat kivéve.

Farkas K.

A közüzemi díjhátralékosokat és a jogcím nélküli lakáshasználókat azonban nem tehetik az utcára a helyhatóságok. Akik tartozást halmoznak fel, 200 ezer forintig kérhetnek támogatást az önkormányzattól annak kifizetésére. Az összeg negyedét azonban az adósnak kell előteremtenie. Az önkényes lakásfoglalókat ezek után is 72 órán belül az utcára tehetik. A kilakoltatási moratóriumról szóló megállapodást minden kerület polgármestere aláírta azok közül, akik részt vettek az október közepén rendezett Budapesti Polgármesterek Kerekasztalának alakuló ülésén. Demszky Gábor budapesti főpolgármester évről évre maga is meghirdeti a tilalmat. A kezdeményezéshez immár mintegy 100 önkormányzat csatlakozott országszerte. Ennek ellenére például Józsefvárosban idén februárban is zajlott egy kilakoltatás, egy négygyermekes család került az utcára a vitatott eljárás keretében. Mivel a rászorulók az önkormányzatokhoz segítségért fordulhatnak, ezek után nem kell törvényszerűen az utcára kerülniük azoknak, akik díjtartozást halmoztak fel. A szakértők szerint a komoly közüzemi hátralékot felhalmozó családok száma országszerte meghaladhatja a százezret is.

A szociális tárca az intézkedésektől reméli, hogy megállíthatják a hajléktalanok számának további növekedését. Becslések szerint országszerte mintegy 30 ezren élnek fedél nélkül, ebből mintegy 20 ezren Budapesten. A regisztrált hajléktalanok száma meghaladja a 7500 főt. Az októberi felmérések szerint egyre több köztük a fiatal és a nő. Budapesten sokan rettegve várják a telet, a hajléktalanszállók csak mintegy 4 ezer embert képesek befogadni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!