Hírek

2005.11.02. 00:00

Kétszer fizetünk az internetről szerzett zene után?

Magyarországon is egyre nő az internetes zeneletöltések száma. A szerzői jogdíj fizetése körüli kérdések azonban nem teljesen egyértelműek.

T. M.

Egyesek szerint kétszer kell fizetniük a fogyasztóknak. Amikor letöltik a zenét, majd pedig a CD-k, DVD-k és mp3-lejátszók árába épített szerzői jogdíj miatt. Az írható CD-t 44, míg a DVD-t 150 forint jogdíj terheli. A teljes szerzői jogi díjbevétel tavaly 11,3 milliárd forint volt. Ebből 2,4 milliárdot az üres adathordozók után fizettek be. Szinger András, a Artisjus munkatársa szerint a fogyasztó fizet az internetes cégnek a szolgáltatásért, amelyből az lerója a szerzői jogi díjat és megfizeti az adathordozó utáni összeget is. Hazánkban a CD-k magáncélú másolása megengedett, ezért az árban megjelenő szerzői jogi díj tulajdonképpen a vélelmezett másolás utáni összeg. A jogász kérdésünkre, hogy miért kell akkor is jogdíjat fizetnünk, ha saját adatainkat, fényképeinket írjuk CD-re, a következőt válaszolta: „Az üres lemezek árába épített pénz átalánydíj, amelynek összegét arra tekintettel állapították meg, hogy a hordozók nagy többségére kerül szerzői jogilag védett mű. Mennyi a valószínűsége annak, hogy bárki otthonában lévő CD-lemez mindegyike csak saját adatokat, képeket tartalmaz?” – kérdezte.

A T-Online munkatársától, Sólyom Balázstól megtudtuk, hogy egy szám letöltése 250– 300 forintba kerül (az amerikai Apple alig kétszáz forintot kér). Ebből 24 forint szerzői jogdíjat kell fizetni az Artisjusnak. A zeneáruházban hetente átlagosan 300–500 zeneművet töltenek le. A dupla jogdíjat a T-Online zeneáruházából letöltéssel el lehet kerülni, mert ebben az esetben a zeneszám a winchesterre kerül, és erre – ha nem másolják – nem jár szerzői jogdíj. 

Pár év múlva milliárdos üzletté növi ki magát

Európában és Észak-Amerikában öt, 2010-re a teljes zenepiac 16 százalékára nő az online zeneeladás. Egy felmérés szerint a két térségben a mai évi egymilliárd dollár (210 milliárd forint) helyett 4,5 milliárd fog befolyni. A prognózis szerint öt év múlva a havidíjas szolgáltatás lesz többségben a darabonkénti fizetéssel szemben. (bm)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!